Geen zorgen om je love handles: heupvet is ‘veiliger’ dan buikvet

heupvet buikvet

Ondanks de risico’s die obesitas met zich meebrengt, is dik zijn niet per definitie ongezond. Met name vet op je heupen is relatief onschuldig.

Vrouwen met een maatje meer laten steeds vaker van zich horen. Zij zijn klaar met de negatieve berichtgeving rondom overgewicht en willen de diversiteit van de mens vieren. Zo is er in Engeland een Fat Acceptance-beweging in het leven geroepen en bestaat er in Amerika een Fat Pride. Want volslanke vrouwen zijn heus niet altijd ongezond.

Liesbeth van Rossum, hoogleraar Obesitas & Stress, bevestigt dat vet niet per definitie slecht is. ‘Dikke mensen hebben een sterk verhoogde kans op ziektes als diabetes, depressies, hart- en vaatziekten en kanker. Maar vooral als het vet op de buik zit. Buikvet maakt je ziek, heupvet niet,’ vertelt ze aan NOS.

Ondanks de risico’s die aan obesitas kleven, doen de actievoerders volgens Van Rossum goed werk. ‘Uit onderzoek blijkt dat dikke mensen die zich gediscrimineerd voelen vanwege hun gewicht, een hoger cortisolgehalte hebben. Dat geeft snacktrek en stuurt dat vet rechtstreeks richting de buikstreek. Dus als dat stigma minder wordt, help je dikke mensen echt.’

Bron NOS | Beeld Shutterstock

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.