Dikke onzin

Twee dingen domineerden gisteren het Twitter-sentiment rondom Amalia, kroonprinses van Oranje: ze heeft een koninklijk knikje en… ze is dik.

Vooropgesteld: de meeste mensen vinden de prinsesjes gewoon heel erg schattig. En dat zijn ze ook, alle drie. Welke je favoriet ook is, het staat toch wel vast dat ze vooral gedrieën een prachtig plaatje vormen. Al zijn sommige mensen het daar niet mee eens. De oudste dochter, kroonprinses Amalia, kreeg zo halverwege gistermiddag op Twitter ineens een heleboel commentaar op haar postuur.

Lafhartige kritiek
Meteen werd er ook gereageerd door mensen die de commentaren dikke onzin vonden: het is een meisje van negen! Ze is niet dik en als ze dat al zou zijn, zou het nog niet uitmaken. Het is een lafhartige kritiek op een meisje dat er alleszins normaal uitziet.

Wat mij betreft is Amalia inderdaad niet dik. En ook niet lelijk. En zelfs al zou ze dat zijn, dan zou het nog steeds gepast zijn om het voor je te houden. Ik heb nooit begrepen waar mensen de drang vandaan halen om anderen te wijzen op hun uiterlijk. Letterlijk tegen mij gezegd: “Weet je wel hoe dik jij bent?” Ten eerste: ja, dat weet ik. Ten tweede: waarom voelt iemand zich geroepen om mij daarop attent te maken?

Captain Obvious to the rescue
Omdat ik die vraag nooit heb gesteld, weet ik het antwoord niet. Ik kan er alleen maar naar gissen. We hebben in Nederland kennelijk een heleboel Captains Obvious, die er genoegen in hebben ons op de hoogte te brengen van dingen die we allang weten, of die we net zo makkelijk kunnen vaststellen. In de regel zijn dat dus al geen nuttige mededelingen, maar als ze ook nog eens kwetsend kunnen zijn, lijkt het me helemaal beter om ze niet te uiten.

Ik kan inmiddels wel omgaan met de impliciete kritiek die uitgaat van zulke opmerkingen. Dat komt omdat ik weet: ja, ik ben wat te dik – al ben ik sindsdien ook wat gewicht kwijtgeraakt -, maar vooral: ik ben nog veel meer dan dat. Daar zijn echter wel wat jaartjes overheen gegaan. Hopelijk gaat dat voor Amalia niet op. Zij is namelijk nu al veel meer dan degenen die commentaar geven op haar uiterlijk ooit zullen zijn. Zij is een prinses – dit zeg ik er maar even bij, voor wie het nog niet wist.

© foto: RVD; Beeldcentrum Rijksoverheid