Dingen die we kunnen leren van Spanjaarden

spanjaarden

Begrijp ons niet verkeerd, ook wij zijn dol op oer-Hollandse gewoontes, maar dat neemt niet weg dat we alsnog iets kunnen leren van andere bevolkingsgroepen. Neem nou die Spanjaarden, ze worden dikwijls als lui bestempeld en het zijn in onze ogen de grootste womanizers… maar bekijk het eens van een andere kant! Wat kunnen wij leren van los Españoles?

Siesta

Zo rond het middaguur zal er van winkelen weinig terecht komen en is er geen bedrijf bereikbaar: Spanjaarden doen namelijk aan siësta’s en dat betekent dat ze de toko gewoon potjedicht gooien. Veel te heet om te werken, vinden ze zelf. Lui? Noem het slim, want een powernap van 45 minuten betekent dat je daarna weer een stuk scherper bent. Avondje doorhalen voor de boeg? Doe een dutje na je werk en je bent weer helemaal opgeladen.

Tapa’s

Niet tevreden over je figuur danwel gewicht? We zouden wat meer de eetgewoontes van de Spaanse dames moeten adopteren. Vaak zit overgewicht ‘m namelijk niet in te vet eten, maar we eten vooral tevéél. En dan zijn tapa’s een perfecte oplossing! Verspreid kleine hapjes eten is namelijk altijd een stuk gezonder dan in één keer jezelf volstouwen met een overvol bord.

Gezelligheid

We kennen het allemaal: je stapt je huis uit, je auto of trein in, je werk naar binnen, doet je ding, gaat weer naar huis, schenkt een kop thee in en duikt met een dekentje op de bank om vervolgens achtereenvolgens DWDD en Wie is de mol te kijken. ARRRGHHH, NEE! Haal meer uit je week en geef je social life een schop onder z’n kont. Koop een treetje bier of een flesje wijn, bel wat vriendinnen en duik het park in. Ja, we snappen dat het weer niet altijd zoals aan de Spaanse kust is, maar bij slecht weer kun je áltijd uitwijken naar een leuke kroeg in de buurt. Het hoeft echt niet laat te worden, maar even bijkletsen kan je humeur al heel veel goeds doen.

Hartstochtelijk

Hoe vaak we ook zeggen dat we Spanjaarden (of Italianen, Argentijnen, Chilenen, Colombianen… you get the point) een stel slijmballen vinden, hun hartstocht is er één om van af te kijken. Verras je vriend eens wat vaker met een lekkere beurt en ben je heimelijk verliefd op je collega? Waarom knoop je niet eens een (flirterig) gesprek aan. Mannen houden van vrouwen met een beetje guts.

Andersom geldt het trouwens ook. Want mannen, als jullie meelezen: vertel ons hoeveel je van ons houdt, koop die dikke bos rozen, laat die geile snor staan, til ons op midden in de regen gevolgd door een hartstochtelijke kus, fluister intens lieve woordjes in ons oor en laat ons vanavond verdomme al die hoeken van de kamer zien. Zucht. Muchas gracias!

P.s. inspiratieloos? Las een filmavondje in en kijk Vicky Cristina Barcelona! Oh Javier… mmmm…

Beeld: iStock