Dingen die we kunnen leren van Italianen

leren van italianen

Hoewel we dol zijn op de oer-Hollandse gewoontes, na een vakantie zijn we altijd weer onder de indruk van de cultuur van een ander land. En na een week in Italië te hebben vertoefd, blijken er heel wat dingen te zijn die wij kunnen leren van de Italianen.

Tranquillo

10 minuten te laat? Geen probleem! Tranquillo (rustig) is volgens de Italianen namelijk het sleutelwoord voor een gelukkig en vooral stressloos leven. Haast kennen ze niet, het gaat om genieten. Dit uit zich ook weer in het wandelingetje dat ze vaak na het werk maken in de buurt, om even een ijsje te eten, de nieuwtjes van de buurt te bespreken en uit te kijken naar de avond.

Warm volk

Warm, gastvrij en temperamentvol: zo kun je het Italiaanse volk het best omschrijven. En daar kunnen wij nuchtere Nederlanders soms nog een puntje aan zuigen! Familie staat altijd op de eerste plaats – je bejaarde vader of moeder in huis nemen is de gewoonste zaak van de wereld – en je kunt altijd aanschuiven voor een pastaatje. En hoewel we Italiaanse mannen soms zien als slijmballen, af en toe zouden we zo’n romantisch gebaar bést waarderen (Nederlandse heren, lezen jullie mee?).

Uitgebreid lunchen

Een broodje achter je bureau: het wil nog weleens voorkomen. Dat geldt niet voor de Italianen! Uitgebreid lunchen – het liefst met een glas vino – is voor hen de normaalste zaak van de wereld. Ze beginnen met een antipasto, vervolgens een primo en tot slot een secondo – waar laten ze het?! – om daarna het werk weer op te pakken. Oh, vergeet overigens de limoncello niet, van oudsher bedacht om de spijsvertering op gang te brengen.

Pure producten

Hoe het kan dat de pasta’s en pizza’s in Italië zoveel beter smaken? De Italianen werken alleen met pure producten. Niks mozzarella die meer wegheeft van plastic dan van kaas of pastasaus uit een pot: puur, puur en nog eens puur it is! Vandaar dat je geen genoeg kunt krijgen van bijvoorbeeld een simpele spaghetti met slechts kaas, tomaat en olijfolie. Dit is ook één van de redenen dat de Italianen zo slank blijven: voedsel uit pakjes en zakjes zit immers vol suikers.

Lees ook:

Beeld: iStock