Leve de diversiteit: Mattel lanceert barbies met vitiligo en alopecia

barbie alopecia

Barbie krijgt er weer een hoop zusjes bij. Speelgoedfabrikant Mattel lanceert een nieuwe poppencollectie. Net als bij de vorige lijnen staat diversiteit weer hoog in het vaandel.

Wie Mattel de afgelopen jaren een beetje in de gaten heeft gehouden, weet dat diens barbies allang niet meer in de categorie ‘blonde bimbo’ passen. Anno 2020 zijn de poppen er in alle soorten en maten. Genderneutraal, mindervalide, plussize, gay en met welke huidskleur of haarstijl dan ook: er is voor ieder wat wils.

Alopecia

Ook de nieuwe collectie strookt volledig met het diversiteitsthema. Zo zit er bij de nieuwe barbiecollectie een pop met een kaal hoofd. Zij lijdt aan alopecia, een aandoening waardoor het haar uitvalt.

Lees ook:
Lotte Boon lijdt aan alopecia: ‘Het gerucht ging dat ik kanker had’

Vitiligo

Een ander exemplaar heeft vitiligo, een huidaandoening waarbij op sommige plekken het pigment verdwijnt. Vorig jaar deelde Mattel al een prototype van de barbie. Die post kreeg meer likes dan ooit.

Daarnaast is er onder andere een Ken met lang haar en (opnieuw) een barbie met een beenprothese.

 

Meer dan 170

Barbie bestaat al sinds 1959. Inmiddels bestaan er meer dan 170 verschillende soorten. Door diversere poppen te maken hoopt Mattel dat kinderen zichzelf in de barbies kunnen herkennen.

Lees ook:
Barbie heeft al die tijd een achternaam gehad en Twitter komt er nu pas achter

Op de hoogte blijven van de leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.