Dode insecten en turbomeppers

Ieder jaar komen er in het verkeer in Nederland 1600 miljard insecten om. Ik moest deze informatie langzaam op me in laten werken. Moest ik hier nu van schrikken?

Niemand is begaan met een zwerm fruitvliegjes
Moest ik bij dit nieuws eens even stil staan, wat de impact is van deze gemotoriseerde samenleving op mijn zoemende en geleedpotige medebewoners? Was dit een idiote grap? Ik ken weinig mensen die begaan zijn met het lot van een mug of zo’n glimmende strontvlieg. Iedereen doet een vlieg kwaad. Ooit een dierenactivist een spandoek zien hijsen met de tekst: ’Red de fruitvlieg!’  Een vriendin van mij roostert zelfs spinnen op haar Foetsie, die ze speciaal uit Italië haalt omdat daar meer volt op de elektronische vliegenmepper schijnt te staan. Op Youtube staan hele verhandelingen over het opvoeren van je vliegenmepper en daar stelt niemand kamervragen over. Wat op zich best bijzonder is. 

Insectenlijkjes turven op je kentekenplaat
Insecten zijn niet mijn favoriete diersoort, maar bang voor spinnen – de hele harige varianten uitgesloten – ben ik niet. Al prijs ik me altijd gelukkig dat insecten niet de omvang van een Vlaamse reus of labrador hebben. Dan was de wereld een angstaanjagende plek waarvoor je een flink motorblok in je Foetsie moet leggen. Maar naast de Foetsie is er nu dus de splashteller. In heel Nederland vegen mensen voor ze in de auto stappen nu hun kentekenplaat schoon, zetten de kilometerteller op nul en als ze op de plaats van bestemming aankomen turven ze hoeveel vliegen- en mottenlijkjes er op hun nummerbord kleven. Daardoor weten we nu dat er per vijf kilometer een insect doodgereden wordt.

Een mug is altijd beter in een potje Foetsie dan jij
Ja, dus? Dat dacht ik, want ik ken niemand die een mug vriendelijk naar buiten escorteert in het holst van de nacht als dat beest heeft lopen etteren. Het is waarschijnlijker dat je als een dwaas rondzwaait met je turbomepper en concludeert dat die mug beter is het potje Foetsie dan jij: 0-1, nanananana. En ik dacht natuurlijk toen ik het nieuwsbericht las dat ik gigantisch bij de neus genomen werd. Insectenlijken tellen op je nummerplaat? *Smile, you’re on candid camera* Maar wat blijkt? Het is een wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Wageningen om te kijken hoe het met de insectenstand staat in Nederland.

Tot mijn verbazing staat de splashteller al bijna op 34.000. Die mensen tellen allemaal insectenlijkjes op hun nummerplaat, geven vervolgens door op welke route ze die motten, muggen en vliegen om zeep hebben geholpen en mailen dat door. Of dat uit liefde voor de natuur is of als vergelding voor een lek geprikt lijf, weet ik niet. Maar creatief bedacht hebben ze het zeker. Spons mee, flesje water en een notitieblok. ”Het is doodeenvoudig”, volgens de bioloog van de Universiteit van Wageningen.

CC foto: jarod.