Duimzuigmaffia

In Groot-Brittannië is de duimzuigmaffia actief. Met de oprichting van een speciaal duimzuigkliniek willen ze kinderen helpen op tijd te stoppen met duimzuigen.

Beugeltje
Mjin kind is geen duimzuiger en gebruikt haar speen nauwelijks, maar ik zie nu al dat ze over tien jaar een beugeltje krijgt. Ze heeft een kleine overbite, net zoals haar ouders overigens. Ik heb nooit geduimd, maar vanaf mijn dertiende heb ik twee jaar lang een beugel gehad. Mijn vent heeft tot zijn dertiende geduimd en ook hij heeft een beugel gehad. Gedrieën kunnen wij in moordend tempo een klein bos omhakken. Een klein erfelijk cadeautje. Maar blijkbaar zijn er ook kinderen waarbij het gebit en de kaak, door onder andere duimzuigen, zo erg beschadigd raken, dat er aan de andere kant van de Noordzee een speciale kliniek voor is geopend, de het Metamorphosis centre in Londen

Thumb guard
Het is natuurlijk geen enkel probleem om een gebit te herstellen met een beugel, maar slimmer is het om dit te voorkomen, stelt de kliniek. In het Metamorphosis centre wordt onder andere gebruik gemaakt van een plastic thumb guard, die voor kinderen onmogelijk is te verwijderen, en zijn er metalen beugeltjes die het gehemelte afschermen, zodat duimen eigenlijk helemaal niet lekker is. Het klinkt bijna als een martelkamp, waarbij kinderen, die enig genot halen uit duimzuigen, gedwongen worden dit op te geven.

Van slag
Aan het afkicken of afleren van duimzuigen zijn natuurlijk ook risico’s verbonden. Want wanneer dit ineens niet meer mag, kan het zijn dat kinderen emotioneel van slag raken en bijvoorbeeld weer in hun bed gaan plassen. Maar laten we ons daar niet al te druk om maken, want het zal niemand verbazen als eerdaags ook daar een kliniek voor wordt opgericht, tenminste als deze er al niet is.

CC foto: Nomad Tales