Een bloederige rekening

Vorige week liet ik een pak vla vallen in de supermarkt. Nog voordat ik ‘sorry’ kon zeggen was de troep al opgeruimd door het personeel. Het pak hoefde ik niet te betalen en ook voor het opruimen werd niets extra’s gerekend op de kassabon.

Soms als ik uit eten ga, mors ik per ongeluk iets op het servet op mijn schoot. Ook heb ik wel eens een glas wijn omgestoten. Megavlek op het tafelkleed. Ook toen was er vriendelijk personeel dat in een handomdraai het kleed verving en de vloer schoonmaakte.

When in Rome….
Behoorlijk gênant, maar ook hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht. Althans, niet in de restaurants waar ik kom. Hoe anders is het als je op je scootertje door Rome rijdt en een ongeluk krijgt. Een dodelijk ongeluk. Dan ligt dus heel de straat vol met de restanten van jouw scooter. Om nog maar te zwijgen over de bloedvlekken die je op het asfalt achterlaat. Beetje slordig én geen gezicht, dus dat moet direct worden schoongemaakt natuurlijk.

De vervuiler betaalt
De rekening? Tja, waar in de meeste openbare gelegenheden nog  ‘service’ wordt verleend en anderen kosteloos jouw rommel opruimen, geldt in de openbare ruimte van Rome het aloude principe ‘de vervuiler betaalt’. En internetbankieren vanuit je kist is wat lastig, dus het is niet meer dan logisch dat de moeder van het 15-jarige slachtoffer de nota in de bus krijgt.

Dat klinkt niet alleen hard, het is ook daadwerkelijk gebeurd. Je verliest je zoon en nog voordat je aan je rouwproces kan beginnen verlies je ook nog even een bom duiten aan “Sicurezza e Ambiente”, een particulier schoonmaakbedrijf dat door de gemeente is ingehuurd. Of je na het tekenen van het condoleanceregister ook nog even een krabbel op een cheque wil zetten.

Rare gang van zaken
De schade? Ongeveer 700 euro. De burgemeester van Rome spreekt er schande van en heeft aangeboden om de rekening zelf te betalen. Maar die rekening had toch gewoon nooit verstuurd mogen worden? Wat los je op als je deze nota betaalt en er vervolgens elders in de stad een rouwende weduwe een soortgelijke rekening ontvangt? Of ze even het schoonmaken van de remsporen van haar overleden man wil vergoeden….

Stop dat geld maar in je….
Dat vond de dappere moeder van de verongelukte scooterrijder ook en ze weigerde het aanbod van burgemeester Alemanno. Ze kon zijn geld én zijn krokodillentranen missen als kiespijn. Het gaat om het principe. Om het feit dat dit soort nota’s verstuurd worden aan nabestaanden en slachtoffers.

Verdisconteer wat mij betreft een toeslag van € 1,- per persoon in je gemeentelijke heffingen voor dit soort aangelegenheden, maar hou het menselijk. Naar verluidt overweegt de burgemeester van Rome nu om het contract met het schoonmaakbedrijf op te zeggen. Een stap in de goede richting…..

Tot die tijd zou ik iedereen willen aanraden heel goed op te letten met oversteken in Rome.

CC foto: bedrocan