Een carrière als draagmoeder

Je zoekt je ideale sperma- en eiceldonor, het lab fikst een embryo en negen maanden later haal je je baby op in India voor een bedrag tussen de tien- en twintigduizend euro. Een koopje.

Duizenden baby’s op bestelling
Draagmoederschap is in India big business. In zo’n 350 klinieken in het land worden duizenden baby’s op bestelling in de baarmoeder van een draagmoeder geplaatst. De draagmoeder krijgt er zo’n 5000 euro voor. In India zijn dat tien jaarsalarissen. Er is vraag, er is aanbod, dus is er markt. De ‘babyfabrieken’ zetten nu al zo’n 2,3 miljard om en de verwachting is dat dat al snel naar de zes miljard gaat.

Je baarmoeder als lege garagebox
Het nieuwsbericht vond ik al onthutsend genoeg, je besteedt immers niet even je ict-afdeling uit naar India. En ik peins er niet over om voor drie, vier, vijf of zes ton m’n baarmoeder te verhuren als een lege garagebox. De vrouwen in India doen het wel. Om een huis te kunnen kopen, om geld opzij te kunnen zetten voor hun kinderen. ‘Zij wil een kind, jij wil een huis’, zegt de arts in een Indiase kliniek in de documentaire Google Baby die ik besloot te kijken op Tweede Kerstdag. Iedereen blij?

Een bedrijf ‘dat kindjes maakt’
Nou nee. De documentaire bezorgde me kippenvel toen ik de holle blikken zag van de vrouwen die in rijen naast elkaar in bed zwanger liggen te zijn en er daarna vooral verdriet lijken uit te persen. De idiote vraag ‘Waarom huil je?’ na een bevalling. En de als compliment bedoelde woorden: ‘Goed zo, je hebt je werk gedaan’. En dan heb ik het nog niet gehad over de man die zichzelf voorstelt als de eigenaar van ‘een bedrijf dat kindjes maakt’ en op z’n mobieltje bestellingen in ontvangst neemt die ongeveer zo gaan: ‘Ik wil een kind.’

Sperma per Fedex
Draagmoederschap, de ideële variant, lijkt me al ingewikkeld genoeg, maar kan absoluut een uitkomst zijn om een vurige wens in vervulling te laten gaan. Maar sperma per Fedex? Een laboratorium waar per dag zo’n 150 embryo’s in elkaar geknutseld worden? Amerikaanse vrouwen die voor 8500 dollar hun eicellen laten plukken als rijpe sinaasappelen om een hobby voor jachtgeweren te kunnen bekostigen. En dan de Indiase vrouwen die hun baarmoeder verhuren en onderhandelen over de prijs alsof ze het hebben over een kast op Marktplaats. Het is geen daad van naastenliefde, het is ordinaire handel in een samenleving die misschien wel te maakbaar is geworden.

De documentaire Google Baby is in april door de VPRO uitgezonden en nog online te bekijken.

CC foto: mackro.