Een dagje koninklijk fotograaf

geen

De koninklijke familie poseerde gisteren breed lachend in de sneeuw. Het plaatje deed me terugdenken aan de dag dat ik het gezin zelf eens op de gevoelige plaat mocht vastleggen.

De RVD organiseert twee keer per jaar een fotoshoot met prins Willem-Alexander, Máxima en hun drie dochters, zodat fotografen uitgebreid de kans krijgen mooie plaatjes van het stel te schieten en hen dus de rest van het jaar min of meer met rust laten. Zelf kreeg ik 4,5 jaar geleden ook de kans om bij de zomershoot aanwezig te zijn.

De grote media
Ik vond het een heel bijzondere ervaring. De koninklijke familie heeft voor mij iets magisch. Die staan normaal gesproken mijlenver van je af. In de zomer van 2008 werd die afstand verkleind tot slechts een paar meter en dat maakte grote indruk op mij. Ook vanwege het strenge protocol dat strikt gevolgd moest worden en de grote media waar ik opeens tussen stond.

Ik was destijds hoofdredactrice van een online vrouwenmagazine en ondanks dat wij nog niet zo groot en bekend waren, ontvingen we toch een uitnodiging voor de fotosessie op Landgoed De Horsten in Wassenaar. Samen met een collega ging ik op pad: zij als schrijvend journalist en ik als fotograaf. Het was een heel avontuur.

Telelenzen in m’n nek
Eenmaal het landgoed gevonden, vielen we als twee blije meisjes tussen al die pers wel een beetje uit de toon. Maar daar hadden we maling aan, wij zaten hier toch ook maar mooi te wachten op Willem-Alexander en Máxima en waren daar maar wat trots op. De fotografen werden netjes in een rij opgesteld en ik wurmde mezelf ertussen met mijn spiegelreflexcamera op de automatische stand, meer kon ik er helaas niet mee. Bovendien voelde ik me licht geïntimideerd door al die enorme telelenzen in mijn nek.

Dat was voorbij toen het gezin op z’n oer-Hollands op ons af kwam gefietst en daarna gewillig poseerde. Vooral de drie prinsesjes waren super schattig. Ze dartelden wat in de rondte en renden achter een bal aan, om de foto’s wat levendiger te maken. Totaal niet bang of cameraschuw, juist vrolijk en precies wetend wat van hen verwacht werd. Zelfs met mijn weinige fotoskills heb ik voor mijn doen aardige foto’s van onze toekomstige koning en zijn kroost gemaakt.

Met open mond
Na de fotosessie was het tijd voor een kort interviewmoment voor schrijvende pers en tv-ploegen. Helaas mocht mijn collega onze vraag, die we van tevoren hadden moeten insturen, niet stellen vanwege beperkte tijd en strenge selectie. Grote media gingen helaas voor. Uiteraard mochten we er wel bij zijn, ik heb op een meter afstand van onze kroonprins met open mond naar hem en zijn prachtige vrouw zitten luisteren. ’s Avonds was mijn hoofd te zien op het NOS Journaal en had ik een bijna hysterische, trotse moeder aan de lijn.

Exclusieve ervaring
Ik weet het, ik klink nu als een bakvis, maar dat valt echt mee. Ik vind ons koningshuis leuk, maar het ging mij die dag vooral om de exclusieve ervaring. Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze een dagje ‘koninklijk fotograaf’ zijn geweest! Met fotografie heb ik nog steeds niet veel, tegenwoordig pluk ik foto’s van de Oranjes maar gewoon van professionele beeldbanken. Veel mooier. Maar die dag vergeet ik in ieder geval nooit meer!

Beeld: ANP