Een grote boodschap

geen

Het lijkt in eerste instantie een onschuldig bericht, maar persoonlijk vind ik het nogal een grote boodschap: de toiletten in de vliegtuigen worden (nog) kleiner in de toekomst.

Viegtuigbouwer B/A Aerospace komt met een nieuw design voor het kleinste kamertje, waardoor er in het vliegtuig zelf ruimte vrij komt voor één extra rij van 4 stoelen. Delta Airlines is de eerste maatschappij die gezwicht is; zij voorzien hun nieuwe 737-900 toestellen van deze nieuwe toiletten. ‘Vlieg op’, is het eerste wat ik denk als ik het lees.

Ik heb ruimte nodig…
Vroeger (12 jaar en ruim 20 kilo geleden) vond ik een bezoekje aan het toilet op 10 kilometer hoogte al een bijzonder uitdagende expeditie. En dat is met het verstrijken van de jaren (en ja, laat ik eerlijk zijn, ook met het toenemen van de kilo’s) alleen maar lastiger geworden.

Natuurlijk, ik ben een gewichtig persoon, dat speelt zeker mee. Ik heb de ruimte nodig. Maar ik heb eerlijk gezegd nog nooit iemand horen juichen over het comfort van het huidige vliegtuigsanitair. Zelfs mijn slanke medemens niet. Je kunt je dan ook voorstellen dat ik met dit nieuws niet echt ‘in de wolken’ ben.

Positieve benadering
Enfin, de ruimte waar je straks met een volle blaas je toevlucht moet zoeken zal niet meer zijn dan één vierkante meter. Ik herhaal: één vierkante meter.

Laat ik het proberen positief te benaderen: straks zul je na een toiletbezoekje waarschijnlijk niets meer te zeuren hebben over de beperkte beenruimte bij je vliegtuigstoel… En daar waar de Mile High Club straks behoorlijk aan leden zal gaan verliezen (in zo’n kleine ruimte moet je bijna een slangenmens zijn om nog seks te kunnen hebben, althans met twee personen…) denk ik dat bedrijven als Tenalady juist blij zijn met dit nieuws. Zij krijgen er een nieuwe doelgroep bij: de vliegtuigpassagier.

Ik steek er misschien de draak mee, maar ben eigenlijk bloedserieus. Dat je als vliegmaatschappij probeert toestellen zo optimaal mogelijk in te richten ten behoeve van meer inkomsten, dat begrijp ik. Maar inleveren op een plek waar eigenlijk niets meer in te leveren valt… daar zet ik toch mijn vraagtekens bij.

Met je plaszak in een luchtzak
Ik moest terugdenken aan de NS die ooit het onzalige idee had om de toiletvoorziening weg te laten bij de nieuwe generatie sprinters. Met als ultieme oplossing in het geval van hoge nood: de plaszak. Het leverde hen een storm van kritiek op.

Zou het met de met de luchtvaart straks ook deze kant op gaan? Dat zou dan wel tot komische situaties kunnen leiden bij bijvoorbeeld turbulentie. Of nog erger; dat je druk met je plaszak in de weer bent en in een luchtzak terecht komt. Dat wordt dan een spetterend avontuurtje vrees ik.

Ik denk dat ik voorlopig maar even met mijn beiden benen op de grond blijf.

Bron foto: anyjazz65