Een jaar na de ontvoering: wat is er gebeurd met de meisjes van Boko Haram?

Precies een jaar geleden werden bijna 300 schoolmeisjes in Nigeria ontvoerd door terreurgroep Boko Haram. De wereld reageerde vol afschuw en op social media werd #BringBackOurGirls trending. Inmiddels horen we er weinig meer over, maar de meeste meisjes zijn nog steeds niet thuis.

Wat is er ook alweer gebeurd?

In het noordoosten van Nigeria werden bijna 300 meisjes ontvoerd door de terreurorganisatie Boko Haram. Zij werden op een schoolterrein overvallen en met vrachtwagens weggevoerd. Gebouwen werden in brand gezet. De meisjes zijn daarna vermoedelijk gevangen genomen, verkracht en tot huwelijken zijn gedwongen. Ook zouden ze onder dwang meevechten tegen hun eigen steden en dorpen. Zeker 60 van hen hebben kunnen ontsnappen, maar van de rest ontbreekt nog elk spoor. Vermoed wordt dat zij onder dwang tot de islam zijn bekeerd en uitgehuwelijkt zijn aan Boko Haram-strijders.

Wat is Boko Haram?

Boko Haram is een radicaal islamitische terreurorganisatie uit Nigeria die sinds 2002 bestaat. Deze streeft naar een islamitische staat in West-Afrika en doet er alles aan om westerse invloeden op de samenleving tegen te gaan. Zo wil Boko Haram een verbod op onderwijs dat niet is gebaseerd op islamitische beginselen. Ingaan tegen de ideologie van Boko Haram kan zomaar leiden tot de dood. Moorden, ontvoeringen en bombardementen komen geregeld voor.

Hoe werd op de ontvoering gereageerd?

Er ontstond wereldwijd veel ophef over de ontvoering van de onschuldige meisjes. Al snel verscheen de hashtag #BringBackOurGirls, die ook Michelle Obama gebruikte om aandacht te vragen. Veel mensen plaatsten foto’s van zichzelf op Twitter en Facebook met de hashtag als handgeschreven boodschap in hun handen. Zij hoopten de Nigeriaanse regering hiermee over te halen om snel actie te ondernemen. Ook kinderrechtenactiviste Malala deed eraan mee.

Hoe staat het er nu voor?

Hoewel er weinig aandacht meer aan wordt besteed in de media, leeft het probleem voort. Er gaan gruwelijke verhalen rond over wat er met de meisjes is gebeurd, maar feiten en bevestigingen ontbreken. Ook waar zij op dit moment zijn, is onduidelijk.

Zijn er meer slachtoffers?

Het geweld van Boko Haram is nog volop gaande. Sterker nog, het is niet bij de ontvoering van die bijna 300 meisjes gebleven. Volgens een rapport van Amnesty International zijn sinds begin 2014 al ruim 2000 vrouwen ontvoerd door de terreurorganisatie. De veiligheidssituatie in het noordoosten van het land is bovendien erg verslechterd. Er zijn veel conflicten gaande tussen Boko Haram, het leger en burgergroeperingen. Daardoor zijn ruim 1,5 miljoen mensen, waaronder zo’n 800.000 kinderen, weggevlucht uit hun woonplaats. Dat maakte Unicef maandag bekend.

Zijn we het vergeten?

Er zijn nog verschillende groepen en activisten die zich inzetten voor bevrijding van de meisjes, en die optochten en protestmarsen organiseren. Dat er in de media weinig aandacht meer wordt besteed aan het onderwerp, heeft voor veel mensen geleid tot de gedachte dat de meisjes inmiddels gevonden zijn. Dat liet activiste Omolola Adele-Oso weten aan Cosmopolitan. De activisten vestigen hun hoop op president Muhammdu Buhari, die onlangs de Nigeriaanse presidentsverkiezingen won. Hij heeft beloofd om zich in te zetten voor de ontvoerde meisjes. Hij liet gisteren echter weten niet te kunnen beloven dat zij ooit nog teruggevonden worden.

Beeld: Getty Images

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.