Eet smakelijk!

geen

Denk je een lekkere lasagne te verorberen, blijkt plotseling Black Beauty één van de ingrediënten te zijn.

Los van het feit dat ‘paardenvleesschandaal’ hét scrabblewoord van 2013 is, is het natuurlijk diep triest dat je de informatie op de supermarktetiketjes tegenwoordig blijkbaar niet meer kunt vertrouwen. Ook al zal het de meeste Nederlanders worst zijn of er paarden- of rundvlees verwerkt is in een gerecht, valse voorlichting blijft valse voorlichting.

Schandalig
Want we weten allemaal… als er rund op het etiket staat, dan hoort een schimmel niet in je maaltijd thuis. Eerst leek het om een klein, overzichtelijk schandaaltje te gaan, maar inmiddels komen er vanuit heel Europa verontrustende berichten uit de vleesverwerkende industrie. Tot nu toe blijkt er ruim 750 ton paardenvlees verwerkt te zijn in 4,5 miljoen gerechten in maar liefst 13 landen. Daar waar er dus eigenlijk rund ‘op het menu stond’.

Een gegeven paard…
Natuurlijk is het een hele serieuze situatie, maar toch moest ik af en toe stiekem even lachen om alle berichtgeving. Zo wordt er namelijk gewezen richting Roemenië. Waar sinds de invoering van de nieuwe verkeerswet – waarbij paard en wagen op de openbare weg zijn verboden – er mogelijk honderdduizenden (sommigen denken zelfs miljoenen) paarden en ezels (!) in de slachthuizen terecht zijn gekomen.

Los van dat het zielig is voor de dieren in kwestie, is het natuurlijk wel een heel creatieve oplossing van de Roemenen. Niks het paard achter de wagen spannen… Alleen heeft er ergens in de keten iemand besloten om erover te liegen en er een ‘koehandel’ van te maken. Dat is dan weer jammer. Er is blijkbaar een hoop geld mee te verdienen.

Digitaal leedvermaak
Waarom ik moest lachen? Dat heeft voornamelijk te maken met om wat dit soort schandalen losmaakt op internet. Discussies over in hoeverre koetjesrepen nog betrouwbaar zijn tot aan reclamecampagnes van Mini die pronken met het aantal paardenkrachten. Over creatief gesproken.

Maar goed… er lijkt voorlopig geen eind te komen aan de drama’s in de vleesverwerkende industrie. Terwijl het paardenvleesschandaal zich nog verder uitbreidt, werd vandaag bij een vleesverwerker in Enschede vlees aangetroffen dat besmet is met het EHEC-bacterie. En ik heb sterk het gevoel dat er nog wel meer rare dingen zich openbaren de komende tijd nu de controles in deze sector aangescherpt worden.

Stoppen met vleeseten?
Ik ben een ontzettende carnivoor, maar ik wil toch wel heel graag weten wat voor vlees ik in de kuip heb. Hoe betrouwbaar is het vlees nog dat op mijn bordje ligt? Ik zou er bijna (bijna dan hoor) vegetariër van worden. Misschien helemaal zo gek nog niet.

Laat ik het maar gewoon eens proberen, te beginnen met een vegetarische lasagne. Met knol in plaats van rundvlees.

Bron foto: dgj103