Elle Bandita: ‘Intimiderend? Ik ben juist vrij zacht, aardig ook’

Ja, ze is de vriendin van Christina Curry. En ja, ze was laatst te zien in ‘Jouw vrouw, mijn vrouw VIPS’, waar ze trouwens verdomd leuk bleek. Maar Elle Bandita (29) is méér. Rasmuzikant, vooral. Tijd voor een close-up van deze rockchick.

Wat veel mensen nogal eens vergeten, is dat Ryanne van Dorst (29) al sinds haar dertiende muziek maakt, en net een nieuw album heeft afgeleverd. Een fucking goed album, vindt ze zelf. Volwassen. Melodieus. “En toch kan waarschijnlijk niemand een nummer van me opnoemen,” zegt ze.

Is dat frustrerend?
“Een beetje wel. Ik vind het moeilijk, dat personality-ding. Ja, ik heb zelf meegedaan aan die programma’s en ja, ik heb verkering met Christina. Daar kennen de meeste mensen me nu van. En wat helemaal bizar is, is dat ik vóór ‘Jouw vrouw, mijn vrouw’ heel veel nare commentaren kreeg, vooral op Twitter: grote bek, manwijf, dat soort teksten. Maar ná het programma werd ik ineens overspoeld met positieve reacties, niet normaal.

Je vorige album kwam vijf jaar geleden uit. Wat heb je de afgelopen jaren gedaan?
“Ik heb veel gespeeld en getoerd in binnen- en buitenland. Dat was te gek, maar in 2011 was ik even helemaal klaar met muziek maken. Dat financiële, administratieve gezeik, labelmensen… Ik had er geen zin meer in. Pas toen ik weer bij een vriend in de band ging spelen, kwam ik langzaam in een creatieve tornado terecht. En nadat ik in het klooster (voor ‘Op zoek naar God’, red.) had gezeten, was het vuur definitief terug. Ik wil muziek maken. Ik móet muziek maken.”

Ellen Bandita

Ben je zakelijker geworden?
“Realistischer. Egoïstischer ook. Op een positieve manier. Ik besef dat ik er niet voor kan zorgen dat iedereen het beste met me voor heeft of me leuk vindt. En ik kan er ook niet veel aan veranderen. Dat klinkt negatief, maar zo voel ik het niet. Het is eerder een opluchting. Ik wil niet meer al het leed van de wereld op mijn schouders dragen. Seksisme, feminisme, racisme, homofobie, milieu, dierenleed: ik maakte me er altijd druk om. Mijn vorige plaat staat er nog bol van. Maar ik heb het allemaal laten gaan, ik werd er niet gelukkig van.”

Wanneer begon die omslag?
“Ik denk twee jaar geleden, toen ik dronken een gaybar binnenstapte. Ik had het naar m’n zin, en was een beetje luidruchtig. Verder niets. Maar de barman, zo’n ongelooflijk verwijfde nicht, begon me ineens uit te schelden. ‘Manwijf! Oprotten uit mijn bar, smerige pot!’ Dat heeft me achteraf zo veel pijn gedaan. Meer dan ik wilde toelaten. Ik weet dat ik intimiderend kan overkomen, maar dat is niet wie ik ben. Ik ben juist vrij zacht, aardig ook.”

Heeft Christina je ook veranderd?
“Ja, en ik haar ook. Christina en ik lijken op een aantal vlakken op elkaar: we zijn allebei gevoelig, creatief en zorgzaam. Verder zijn we totaal verschillend. Zij houdt van kleding en make-up, ik heb er totaal geen verstand van. Zij houdt van Hollywoodfilms, ik van cult. En dan haar muzieksmaak, jezus, laten we het dáár maar niet over hebben, haha. Maar voor mij is ze een ongelooflijke support. Ze probeert me te leren dat misschien niet iedereen het slechtste met me voor heeft. Christina is zo ongelooflijk open en positief. Iedereen die ze tegenkomt knuffelen, kussen. Gadverdamme. Nee, dat is goed voor me. Ze maakt me zo wat ontvankelijker. We kunnen heel goed samenleven, ook al is het maar op weinig vierkante meters. Ik ben nog nooit zo lang samen geweest met iemand als met haar. Anderhalf jaar al. Pff. Haha.”

Lees het gehele interview met Ryanne in VIVA 23, tot 3 juni in de winkel.
Bron: VIVA 23
Beeld: Sjoerd Geuke
Tekst: Marloes Teerenstra