Elle van Rijn exit bij ‘Expeditie Robinson’: ‘Ik dacht elke ochtend: weer een nacht overleefd’

elle van rijn expeditie robinson

Donderdagavond was in ‘Expeditie Robinson’ te zien dat actrice en schrijfster Elle van Rijn (49) besloot het programma te verlaten. Ze leefde sinds ze werd weggestemd op de eilandraad, op ‘afvallerseiland’. Wij voelden haar aan de tand over het avontuur.

Tekst Katy Boer | Beeld Olivier Thijssen

Waarom deed je mee aan ‘Expeditie Robinson’?

“Het leek me eigenlijk afschuwelijk. Maar mijn kinderen waren meteen heel enthousiast en ik kijk zelf ook vaak met veel bewondering en fascinatie naar het programma. Uiteindelijk ben ik overstag gegaan omdat ik wilde weten hoe ik zou reageren onder zulke barre omstandigheden. En om van het gezeur van mijn kinderen af te zijn.”

Vond je de expeditie zwaarder dan verwacht?

“Zeker: het gebrek aan energie, de immens zware proeven in de brandende zon, de viezigheid. Maar de nachten waren het ergst. De grond was zo hard dat ik overal blauwe plekken kreeg. Er kropen grote krabben onder mijn lijf naar de oppervlakte; ik werd regelmatig wakker omdat er in mijn rug werd geduwd. Ik hoorde ratten lopen en gillen. Ik werd helemaal lek gestoken door de zandvlooien, mieren en muggen. Ik heb de beten op mijn rechtervoet geteld: het waren er meer dan honderd. Het duurde eindeloos voordat de zon opkwam en er weer een nacht voorbij was. Het idee dat ik daar dertig nachten zou moeten zitten, greep me vaak naar de strot.”

Wat vond je het moeilijst en wat viel uiteindelijk ontzettend mee?

“Ik vond het het lastigst om gemotiveerd te blijven. Ik dacht al snel: wat doe ik hier? Wat is hier het nut van? Thuis ben ik zo veel meer nodig dan hier. De honger viel best mee, en ook het gevoel van onveiligheid waarvoor ik me schrap zette. Ik heb me nooit eenzaam of alleen gevoeld, zelfs niet toen ik alleen op een eiland sliep.”

Zonder wie had je de expeditie niet zo lang volgehouden?

“Zonder Bartho en Bertie. Met name Bertie was zo nuchter en pragmatisch dat het in mijn hoofd lekker rustig werd. Het moment dat ik samen met Bertie op de top van een berg stond en we uitkeken over de zee en de eilanden verder weg, was mijn mooiste moment op het eiland.”

Hoe vind je het om jezelf terug te zien?

“Ik kijk zeker! Maar ik verheug me er nu al op om te kijken zonder dat ik er zelf in zit. Ik vind mezelf vaak best gênant, soms oké en soms komt het gevoel van daar weer terug en raakt het me.”

Hoe is het om de anderen terug te zien en te zien hoe zij complotjes smeden?

“Dat is zo leuk en grappig. Nu ik weet wat het is, heb ik nog meer bewondering gekregen voor iedereen die meedoet. Ik dacht elke ochtend: weer een nacht overleefd. Ook ben ik best trots dat ik het toch tien dagen heb weten vol te houden. En dat voor iemand die niet eens van kamperen houdt!”

Als je nu nog een keer gevraagd wordt om mee te doen, zou je dat dan doen?

“Ik zou heel graag meedoen achter de schermen. Ik heb enorm veel respect voor de makers van het programma. Nu ik het van dichtbij heb gezien, weet ik pas wat voor megaproductie het is, en hoeveel mensen erbij betrokken zijn. Het lijkt me interessanter om bij die makers te zitten, dan om nog een keer onderdeel te zijn van dit menselijke experiment, haha.”

Welke tip zou je iedereen op een onbewoond eiland geven?

“Zorg voor voedsel en een soort hut en ga daarna op zoek naar mensen. Alles wordt draagbaar als er andere mensen zijn om het leed en de successen mee te delen.”

Lees ook:

Kraantje Pappie exit bij ‘Expeditie Robinson’: ‘Ik weet nu dat ik dit soort dingen niet leuk vind’