Kan het excuses van Ellen DeGeneres wel serieus worden genomen als ze zelf de hele tijd grapjes maakt?

ellen degeneres reactie

Na maanden van stilte is het moment dan eindelijk daar: Ellen DeGeneres geeft een reactie op de geruchten (en het officiële onderzoek dat daarop volgde) over de intimiderende sfeer op de werkvloer van haar talkshow. Dat doet ze op z’n Ellens: echt serieus wordt het niet. 

Ellen DeGeneres (62) laat zich graag typeren door haar korte blonde coupe, haar klassieke werktenue (een jeans met een blouse of coltrui) en haar droge spotternij. Ook het decor van haar talkshow Ellen is uit te tekenen: wit lederen fauteuils tegen een achtergrond van orchideeën en blauwe verlichting. Links een piano onder begeleiding van sidekick Stephen “tWitch” Boss.

Een hardnekkig stramien

Het is exact in die veilige setting, haar comfort zone, dat de presentatrice middels een video haar excuses aanbiedt. Een excuses voor de negatieve sfeer op de werkvloer waar de afgelopen maanden veel over werd bericht. Ook zegt ze verantwoordelijkheid te nemen voor wat er in haar show gebeurt – het is inmiddels haar naam die op de gevels van de studio prijkt.

ellen degeneres
Twee duimpjes in de lucht voor Ellen DeGeneres’ zomer.

Ze trapt af door te vragen hoe haar publiek de zomer heeft ervaren en dat haar zomer ‘great, super terrific’ was. Denk daar een sarcastische ondertoon à la Ellen bij en de toon is gezet. Dan wordt haar verklaring iets serieuzer van aard: “Zoals je misschien hebt gehoord, waren er deze zomer beschuldigingen van een negatieve werkomgeving rondom onze show. Er zijn dingen gebeurd die nooit hadden mogen gebeuren, weet ik nu”, aldus Ellen.

“Ik neem het heel serieus en ik wil mijn excuses aanbieden aan iedereen die hieronder geleden heeft. In mijn positie heb ik veel macht en privileges en ik realiseer me dat daar een verantwoordelijkheid bij komt kijken. Ik neem de verantwoordelijkheid voor wat er in mijn show gebeurt.” Even lijkt het een serieuze monoloog te worden. Totdat de presentatrice toch weer een grapje moet maken – “My name is on underwear” –, wat de ernst van de situatie teniet lijkt te doen. Stephen Boss knikt, zoals altijd, bevestigend zijn hoofd van boven naar beneden.

Seksueel wangedrag

Het is de eerste keer dat Ellen DeGeneres reageert op het onderzoek dat BuzzFeed naar buiten bracht. Daaruit kwam naar voren dat veel werknemers seksueel wangedrag en intimidatie op de werkvloer hebben ervaren. Meerdere (oud-)werknemers en gasten van de show deden daar later hun verhaal over.

Warner Bros.

Ook studio Warner Bros. reageerde al op het schandaal rond Ellen. “Ik ben zowel bezorgd als teleurgesteld door de berichtgeving over Ellens patronen van onacceptabel gedrag”, schrijft WarnerMedia-directeur Jason Kilar. Ook Ann Sarnoff, directeur van Warner Bros. zelf, reageert: “Personeelszaken, de studio en het juridisch team zijn verantwoordelijk om klachten op te vangen. Deze teams zijn een veilige haven waar alle zorgen kunnen geuit worden.”

Eerder werden al drie producenten ontslagen bij de show. Zij zouden grotendeels verantwoordelijk zijn geweest voor de ‘giftige cultuur op het werk’. Ook zijn ze beschuldigd van seksuele intimidatie en racisme. De twee uitvoerend producenten die niet zijn ontslagen, Andy Lassner en Mary Conelly, zijn aangewezen om het nieuws van de betere voorwaarden aan hun collega’s over te brengen. Ellen wilde graag dat zij dit deden, omdat ze samen meer dan 170 shows per jaar produceren. De twee vertelden het personeel dat ‘ze geen angst moesten hebben’. Ze moedigden iedereen aan om vanaf nu openlijk te communiceren over problemen op de werkvloer, de impact van de pandemie en zelfs het gerucht dat niemand Ellen in de ogen mag kijken – iets wat ze zelf ten stelligste – daar in haar wit lederen troon – ontkent.

In de reacties onder haar video is het geluid weinig positief:

ellen degeneres reactie
Een greep uit de reacties onder de excuusvideo van Ellen DeGeneres

Bekijk de video van Ellen DeGeneres’ reactie hieronder:

 

 

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.