#ERNST BLOGT: ‘Total eclipse of the heart!’

Schets het volgende plaatje. Het is midden op de dag en zo’n 100 graden. De zon brandt als een vuurbal in onze tuin in Kampala. Een groep blanken, een mixed meisje en een Oegandese vrouw staan naast elkaar. In hun handen hebben ze oude cd’s en stukken karton met een gat er in.

In de kijker
Het kan niet lang meer duren; de totale zonsverduistering gaat beginnen. Tienduizenden mensen zijn naar Oeganda gekomen. In het Noorden is de eclips het best te zien. Daar staat op dit moment de president, omringt door slimme sterrenkijkers van over heel de wereld. Nog nooit was er zo veel aandacht voor een gebied wat een paar jaar geleden in de fik stond. Een gebied waar wij met War Child al jaren werken. Waar het 20 jaar oorlog is geweest. En waar journalisten veel te lang geen verslag van deden.
De vergeten oorlog in Noord-Oeganda had jaren nodig om zichtbaar te worden. De verhalen van kindsoldaten, afgehakte benen, Joseph Kony, verkrachtingen en kinderen als moordmachines kwamen veel te laat naar buiten. Maar nu, doordat de zon en de maan over elkaar gaan schuiven (want dat is het toch?) staat het gebied wel in de kijker.

Lasting impact
Samen met m’n vrouw, vrienden en dochter sta ik in de tuin door een cd te turen en hoor ik op de radio een verslaggever zeggen dat de ‘local authorities’ de president bedanken voor het organiseren van de eclipse. Sure! Over een paar minuten springt hij weer in zijn helikopter en vliegt hij Noord-Oeganda uit. Dan verdwijnen de tienduizenden sterrenkijkers naar de dichtstbijzijnde lodge en is er geschiedenis geschreven. Joepie, wat zullen de meiden van ons WOMAP-project ervan opgeknapt zijn. Not!
Dit soort gebeurtenissen gaat aan elk ‘normaal’ mens volledig voorbij en heeft totaal geen toegevoegde waarde voor de mensen in Noord-Oeganda. Voor hen blijft de situatie hetzelfde. Zonsverduistering of niet.

Met het WOMAP-project dat wij willen starten kunnen we de situatie wél veranderen. Het project is niet een van de velen. Het is een project met lasting impact. Het is een project dat van Oegandese meiden zelfstandige ondernemers maakt. We willen hen – samen met Matoke Tours – opleiden en helpen een eigen reisbureau op te zetten. Wij willen het gebeid echt op de kaart krijgen en de meiden uit de schaduw halen. Zij kunnen het noorden van Oeganda laten zien aan de rest van de wereld. Al moet ik er hemel en aarde voor bewegen, dit project móet starten.

Het is opeens heel donker geworden in mijn tuin. De eclips heeft z’n ding gedaan en wij vinden het welletjes om nog door een cd’tje te kijken. Met een tikkie pijn in mijn hoofd, en een dochter die met de hond in de waterbak is gaan staan, trekken we een biertje open. En bekennen eerlijk dat ‘Total eclipse of the heart’ toch best een lekkere meezinger is!

Ernst
ERNST SUUR (32, MEDEWERKER BIJ WAR CHILD) BLOGT OM DE WEEK OVER ZIJN LEVEN IN OEGANDA.

Doe mee!
VIVA heeft in Noord Oeganda een project geadopteerd. Deze gaat pas van start als er genoeg geld is opgehaald. Help jij mee het WoMap-project van de grond te laten komen? Join dan samen met VIVA en War Child de community. Ga naar pifworld en investeer.