ERNST BLOGT: Niets móet

Sinds mijn achttiende ben ik op reis. Ik heb Nederland verlaten en ben overal in de wereld geweest. Om te werken voor War Child en daarbuiten. In de mooiste, meest afschuwelijke, inspirerende en gevaarlijke gebieden in de wereld.
Ik heb natuurlijk mijn verantwoordelijkheden, maar door het werk dat ik doe en het leven dat ik leid, heb ik ook een beetje de ‘ik móet niets’-attitude. Het ene moment zit ik hier en dan weer daar. Ik moet het vooral zelf doen. Zelf maken. Mezelf bezig houden. In leven blijven, veilig zijn en op mezelf letten. Ik werk regelmatig voor langere periodes in ‘the-middle-of-nowhere’. Alleen of met een klein team. Daar word je soms best wel een beetje egoïstisch van. Zelfs een beetje eigenwijs (je moet in jezelf geloven en op jezelf vertrouwen), maar ook zelfstandig en inventief.

Tikkie eigenwijs
In onze projecten, hier in Noord-Oeganda proberen we met jonge meiden een project op te zetten. In mijn vorige blog schreef ik over het feit dat dit project zich richt op het herstellen van het zelfvertrouwen van deze vrouwen. Ook proberen we ze zelfstandig te laten ondernemen, vindingrijk te worden en een tikkie eigenwijs. Ik geloof, en de jonge meiden in het project ook, dat je om een verschil te maken tegen de stroom in moet zwemmen. Iets anders moet doen dan anderen. Iets nieuws, iets unieks.

Ze moeten niets
Bij veel projecten bedenken we als organisatie van tevoren wat er ‘moet’ gebeuren. Wel op basis van onderzoek: wat hebben kinderen nodig? Wat hebben de dorpen nodig? Kortom: what’s the need? Bij het WOMAP-project, dat VIVA omarmd, proberen wij het anders te doen. Wij laten het echt helemaal van de meiden zelf komen. Ze moeten dus niets. Maar zij willen dit.

Stap voor stap opbouwen
Om met 25 tot 30 jonge vrouwen in Noord-Oeganda aan de slag te gaan is, om een lang verhaal kort te maken, geld nodig. Samen met jullie hopen we dat we de verschillende fases van het project kunnen financieren. Hiermee bouwen we het project stap voor stap op. De eerste stap is het bij elkaar brengen van jonge vrouwen en met ze in gesprek gaan over hun ideeën. We gaan kijken of de eerder gedeelde interesses om een ‘reisbureautje’ te starten in Noord-Oeganda nog kloppen bijvoorbeeld. Daarna zullen we kijken waar training nodig is en wat er nog meer moet gebeuren. Jouw hulp is nodig om dit project te realiseren..
Maar nogmaals, niks moet.

Ernst

ERNST SUUR (32, MEDEWERKER BIJ WAR CHILD)  BLOGT OM DE WEEK OVER ZIJN LEVEN IN OEGANDA.

DSC_1747

Doe mee!
VIVA heeft in Noord Oeganda een project geadopteerd. Deze gaat van start als er genoeg geld is opgehaald. Help jij mee het WoMap-project van de grond te laten komen? Join dan samen met VIVA en War Child de community en investeer in het project. Ga naar pifworld voor meer informatie.