#ERNST BLOGT: Sex

Het is vrijdag ochtend. Na een week werken in het Noorden van Oeganda reis ik terug naar Kampala. Een trip van tien uur over hobbelige wegen. Het is bijna onmogelijk om fatsoenlijk dit blog te schrijven, maar ik wil het verhaal er uit, en wel nu. Het zit me nogal dwars.

Sex. Ik vind het geweldig mooi, fijn en bijzonder. Ja, daar ben ik eerlijk in en dat hoeft geen geheim te zijn. Het is ook een onderwerp waar in Nederland heel veel over gepraat en geschreven wordt. Neem bijvoorbeeld de VIVA. Als blogger ben ik mij wat gaan verdiepen en moet zeggen; jullie zijn er niet vies van!

Sex als macht
In het Noorden van Oeganda heeft sex vaak een hele andere lading. Hier kom ik het woord sex dagelijks tegen, maar altijd direct gekoppeld aan sexueel geweld. Hier is sex niet mooi, bijzonder en fijn. Hier wordt sex gebruikt als machtsmiddel. Een wapen om mensen pijn te doen, te vernederen en stuk te maken. In de meeste gevallen gaat het om het kapot maken van vrouwen. En vooral – daar wil ik helder in zijn – meisjes.

Misselijk, verdrietig, boos
Gister zat ik in een meeting over dit onderwerp. Ik werd er misselijk van. In een van de dorpen waar War Child werkt, worden jonge meisjes sexueel misbruikt als ze op weg zijn naar de waterput. Jonge meiden die dit met niemand kunnen delen. Omdat ze anders de rest van hun leven met een stigma leven, niet kunnen trouwen en in volledige isolatie raken.

Ik word er zo boos van, zo verdrietig. Blijf toch van die meiden af!

De gekte aanpakken
Als War Child werken we voor langere periodes met dorpen samen om onder andere dit probleem aan te pakken. Met de mensen uit het dorp kijken we wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren.

We lossen de problemen niet op – dat kunnen wij niet – maar we helpen door middel van begeleiding en ondersteuning om de mensen zelf deze gekte aan te pakken. Door bijvoorbeeld te zorgen dat de juiste hulp beschikbaar is. Dat er mensen zijn waar deze meiden naar toe kunnen gaan en dat daders van dit sexueel geweld worden opgepakt en berecht.

Meiden in hun kracht
In het WOMAP project dat we willen starten, pakken we dit probleem ook aan. We ‘empoweren’ meiden met zelfvertrouwen, zelfbescherming en een inkomen om zelfstandig en onafhankelijk te zijn.

In het geval van sexueel misbruik maakt dit echt een verschil. Deze meiden staan op tegen mannen met losse handjes. Deze stoere vrouwen zorgen niet alleen voor hun eigen toekomst,  maar ook dat van hun dochters. Omdat ze een blok kunnen vormen tegen sexueel geweld.

De werkelijkheid
Misschien ben jij deze blog gaan lezen vanwege de kop. Maar helaas, het verhaal bevat geen ‘juicy details’. Maar de keiharde werkelijkheid.

Ernst
ERNST SUUR (32, MEDEWERKER BIJ WAR CHILD) BLOGT OM DE WEEK OVER ZIJN LEVEN IN OEGANDA.

Doe mee!
VIVA heeft in Noord Oeganda een project geadopteerd. Deze gaat pas van start als er genoeg geld is opgehaald. Help jij mee het WoMap-project van de grond te laten komen? Join dan samen met VIVA en War Child de community. Ga naar pifworld en investeer.