Escha Tanihatu: “Johan Derksen geeft me weleens een klap op m’n billen”

Wie is toch die mooie, opvallende verschijning die de biertjes tapt voor Johan, René en Wilfred in VI Oranje? Escha Tanihatu (29) is haar naam, en doet bovendien nog veel meer dan de bardame uithangen: ze is ook actrice, presentatrice en tourmanager. Van alle markten thuis, die Escha.

Het eerste wat me opviel: jij verkeert altijd tussen de mannen.
“Dat klopt, ja. Maar het is heerlijk, hoor. Mannen zijn lekker direct, geen gebep: als er iets is, praten ze het uit en is het ook meteen klaar. En ja, natuurlijk gaat het de helft van de tijd over tieten en porno, maar dat ben ik inmiddels gewend. Ik vind het zelfs wel gezellig, haha. Hoef ik me tenminste niet in te houden, want ik hou zelf ook van platte humor. Je gaat hun gedrag ook een beetje overnemen: Danny (Vera, zanger van de VI Oranje-huisband, red.) scheldt bijvoorbeeld veel, en dat doe ik nu ook steeds meer. Ik ben van jongs af aan al een mannenvrouw, bedenk ik me nu: ik heb altijd meer mannelijke vrienden gehad.”

Ben je nooit eens op je kont geslagen?
“O, ja hoor. Johan Derksen geeft me weleens een klap op m’n billen als hij me ziet. ‘Hé poepje,’ zegt hij dan. ‘Nou Johan! Moet dat nu?’ zeg ik dan terug. Maar ik moet er altijd om lachen.”
Danny: “Ja joh, Johan is een beste man. Je ziet aan z’n lichaamstaal dat hij geen enkele bijbedoeling heeft.”
En Gijp?
“Gijp is grappig. Elke keer als hij me nu ziet, zegt hij: ‘Gatverdamme, gatverdamme. Sta je nou gewoon met je blote reet in de Playboy? Echt heel vies.’ Terwijl hij bij de lancering aanwezig was en daar heel lieve dingen heeft gezegd. Nee, ze zijn echt allemaal heel leuk.”

Hoe ben je in Playboy terechtgekomen?
“Wilfred Genee kwam naar me toe, die was benaderd door de hoofdredacteur omdat hij een column heeft gehad in Playboy. Of ik eens wilde komen praten. Ik wist meteen dat ik het wilde doen. Zo’n kans krijg je toch nooit meer? Bovendien: ik heb er totaal geen moeite mee om naakt te zijn, ik ben niet preuts opgevoed. Het enige wat ik wel even spannend vond, waren de reacties bij ‘VI Oranje’. Ik zou het toch misschien de hele zomer over me heen krijgen. Maar dat viel heel erg mee. Iedereen reageerde juist heel lief en respectvol. ‘Het zijn net kleine schilderijtjes,’ zei Gijp. ‘Ontzettend stijlvol, heel mooi,’ zei Johan. Dat is wel wat anders dan: ‘Geile foto’s.’ Haha. Maar ze zíjn ook heel stijlvol. Toen ik ze voor het eerst zag, dacht ik: hier kun je niet heel veel raars van vinden. En ik heb foto’s om later aan mijn kleinkinderen te laten zien. ‘Kijk, oma zag er vroeger best leuk uit!’”

Meer weten van Escha? Het interview met haar vind je in VIVA 28, die vanaf woensdag 2 juli in de winkels ligt.

Beeld: Sjoerd Geuke