Esmée Denters: ‘Ik ben mijn passie voor muziek een tijdje kwijt geweest’

esmee denters

jessicaDuizenden fans en een platencontract bij Justin Timberlake: met de zangcarrière van Esmee Denters (27) leek weinig mis te kunnen gaan. Toch was het succes van de YouTube-ster van korte duur. Inmiddels woont ze in Londen, werkt ze in een frozenyogurtwinkel en probeert ze opnieuw aan de weg te timmeren als artiest. Waar hing ze al die jaren uit?

Door: Jessica Sindelka

Het is alweer tien jaar geleden dat ze op haar kamer voor de webcam liedjes als ‘Irreplaceable’ en ‘Unwritten’ zong. Binnen korte tijd wist Esmée Denters talloze harten te veroveren en werd ze een heus YouTube-fenomeen. Verschillende platenlabels benaderden haar om een samenwerking aan te gaan. Haar keuze viel op Tennman Records, het label van niemand minder dan Justin Timberlake. Esmée mocht niet alleen optreden in het voorprogramma van de wereldster, maar bracht ook een single met hem uit: ‘Love dealer’. In 2009 verscheen haar debuutalbum ‘Outta here’, waarvan vooral het gelijknamige nummer een megahit werd. Daarna werd het echter stil rondom de Oosterbeekse. VIVA sprak haar om erachter te komen wat er de afgelopen jaren is gebeurd.

Hoe gaat het met je?

“Goed. Ik ben druk bezig met de laatste voorbereidingen voor komend weekend. Op 2 en 4 april sta ik in Ahoy voor Symphony31, een show waarin bekende nummers in een nieuw jasje gestoken worden. Daar zal ik voor het eerst met een orkest op het podium staan: een geweldige ervaring! Ik heb er veel zin in.”

Wat heb je de afgelopen jaren gedaan?

“Na het uitbrengen van mijn debuutalbum gebeurde er lange tijd niets. Ik wist niet waarom en dat maakte me onzeker. Was ik niet goed genoeg? Later bleek dat het platenlabel nooit van plan was geweest een tweede album met mij te maken. Met veel moeite ben ik onder de deal uitgekomen. Terug in Nederland ben ik bij mijn moeder ingetrokken om te beslissen hoe ik verder wilde. Ik had me de voorgaande jaren volledig op mijn carrière gefocust, waardoor ik helemaal geen studententijd had gehad. Door het vele reizen had ik nauwelijks een sociaal leven. Ik had behoefte om nieuwe vrienden te maken, uit te gaan en dingen te leren op een plaats waar mensen mij niet kenden. Daarom besloot ik een nieuw leven te beginnen in Londen.”

Hoe kijk je terug op de afgelopen tien jaar?

“Eigenlijk was het één grote achtbaan. Het was een verwarrende periode: het ene moment stond ik aan de top, even later weer helemaal beneden. Dat had ik totaal niet zien aankomen, waardoor de klap des te groter was. Ik ben mijn passie voor muziek een tijdje kwijt geweest. Die heb ik echt moeten hervinden.”

Voelde het alsof je had gefaald?

“Ik trok het me wel persoonlijk aan, ja. Ook al wist ik dat er meerdere factoren meespeelden: het was toch míjn carrière. Nadat ik hoorde dat het label geen tweede album met mij wilde maken, heb ik maandenlang in onzekerheid gezeten. Zou er nog een nieuw label op mijn pad komen of was dit het? Er was een periode dat ik me zo rot voelde dat ik niet naar buiten wilde. Ik zat niet te wachten op vragen wanneer ik weer nieuwe muziek uit zou brengen, met name omdat ik zélf geen flauw idee had. De afgelopen jaren waren niet altijd even leuk, maar ik geloof dat dingen gebeuren met een reden. Ik heb veel geleerd over mezelf en wat ik wil. Ik denk dat ik nu zekerder in mijn schoenen sta. Daardoor kan ik gelukkiger zijn.”

YouTubers waren vol lof over je. Wat is er nog over van je fanbase?

“Lange tijd heb ik geen video’s kunnen uploaden omdat ik aan mijn platencontract vastzat. Ik kreeg te maken met allemaal copyrights, waardoor ik niet meer zomaar kon coveren wat ik wilde. Heel frustrerend, want ik was helemaal niet van plan om dat op te geven. Doordat ik weinig van me liet horen, haakten steeds meer fans af. Nu probeer ik regelmatig video’s te plaatsen, zodat mensen beseffen: o ja, ze is er nog. Gelukkig merk ik dat er online nog steeds mensen in mij geloven.”

En nu?

“Ik doe mijn best om aan de weg te timmeren als zelfstandig muzikant. Na al dat gedoe met mijn platencontract denk ik wel drie keer na voordat ik opnieuw in zee ga met een label. Ik wil mijn eigen muziek maken en zelf de touwtjes in handen houden. Mijn zus is mijn manager, dat is erg fijn. Verder heb ik een bijbaan in een frozenyogurtwinkel om rond te kunnen komen en te investeren in mijn muziekcarrière. Londen is een dure stad.”

Wat voor muziek kunnen we van je verwachten?

“De muziek wordt volwassener dan jullie van me gewend zijn. Ik ben opgegroeid met soulmuziek en laat daar invloeden van terugkomen. Dat mix ik met de r&b en pop waar mensen mij van kennen.

Wat is je toekomstdroom?

“Ik hoop ooit mijn brood te kunnen verdienen met muziek maken. Fulltime zingen en mijn eigen shows geven, dat is wat ik wil. Ik ben vaak onderdeel geweest van andermans optredens, maar het lijkt me geweldig als mensen echt voor míj komen.”

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.