Ewan McGregor reageert na bakken met kritiek op queer acteerklus

Ewan Mcgregor

Ewan McGregor is uitverkoren om de rol van de iconische modeontwerper Roy Halston te spelen. De casting voor die grote acteerklus zorgt voor heel wat opgetrokken wenkbrauwen. Critici vinden dat een homoseksuele acteur gecast had moeten worden voor de rol. 

‘Halston’ wordt een vijfdelige miniserie over het leven de modeontwerper, gemaakt door Ryan Murphy. De Netflix-serie zal draaien om Halstons zeer publieke leven, zijn beroemde klanten, zijn frequente bezoekjes aan Studio 54 en zijn vroegtijdige dood.

Dat uitgerekend de (heteroseksuele) Ewan McGregor is gevraagd voor de rol, stoot veel mensen voor het zere been. Halston was een homoseksuele man wiens seksualiteit een belangrijke rol speelde in zijn verhaal – zowel in zijn privé- als zijn professionele leven. Dus waarom niet een homoseksuele acteur casten voor de rol?

‘Compleet verkeerd’

In een recent interview dat bedenker Murphy samen deed met designer Tom Ford voor Vogue, legt hij uit waarom McGregor toch geknipt voor de rol is. Volgens Murphy begrijpt McGregor de nuancering van zijn personage en zag hij waar die drive naar succes vandaan kwam. Ford geeft toe dat hij er in eerste instantie wel wat moeite mee had. ‘Toen ik hoorde dat McGregor was gecast, dacht ik: oh my god, dat is compleet verkeerd. Maar hij snapt het. Het is ongelooflijk overtuigend.’ Murphy benadrukt dat de acteur voor hen de enige optie was. ‘Ewan verbond zich echt met de pijn van Halston en zijn verlangens, en hoe verwarrend het is om een ontwerper en zakenman tegelijk te zijn.’

‘Maar een deel van wie hij was’

McGregor zegt in The Hollywood Reporter dat hij weet dat hij voor velen niet de eerste keus is omdat hij niet queer is. ‘Ik weet niet hoe het is om een rol mis te lopen en te vermoeden dat het is vanwege je seksualiteit. Hetereomannen die een homo spelen – iedereen wil ze een award geven. Als dit verhaal vooral over Halstons seksualiteit was gegaan, dan was het misschien juist geweest als een homoseksuele acteur dit had gespeeld. Maar in dit geval, en ik wil niet klinken alsof ik me hier onderuit klets omdat ik hier veel over nadenk, geloof ik dat het maar een deel was van wie hij was.’

Met de ondervertegenwoordiging van homoseksuele mannen op het scherm en het witte doek, kun je je afvragen of die rechtvaardiging alles goed maakt. Hoe het ook zij: ‘Halston’ is vanaf 14 mei te zien op Netflix.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door HALSTON (@halston)

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: Refinery 29 | Beeld: Brunopress
VIVA's Susan wilde ooit Carrie Bradshaw worden, maar heeft nog steeds geen New Yorks brownstone-appartement, geen Manolo Blahniks en geen walk-in closet. Wél een huis in hartje Utrecht en vriendinnen die altijd ruzie maken over wie Miranda, Charlotte, Samantha of Carrie is. Houdt enorm van mensen die zichzelf niet te serieus nemen en nadrukkelijk níet van mannen die salsa dansen. Volg haar op IG via @susandalstra.