3 ex-tienermoeders blikken terug

Terwijl vriendinnen in de studentenkroeg stonden, waren zij druk met poepluiers en potjes Olvarit. Drie tienermoeders over het jonge moederschap en hoe het is om nu, ruim tien jaar later, zelf een tiener in huis te hebben. 

 

Wendy (31) was negentien toen ze beviel van dochter Kyara (11). De vader van Kyara vond zichzelf te jong om zijn verantwoordelijkheden te nemen en vertrok tijdens de zwangerschap.

‘Zeker van een buitenlander?’
“De eenzaamheid was het ergst. Dat er ’s nachts nooit iemand anders was die haar uit bed haalde als ze huilde. Veel vriendinnen ben ik kwijtgeraakt en ik vond weinig aansluiting bij andere, oudere moeders. En de blikken van vreemden als ze mijn dikke buik zagen, vreselijk! Ik heb me verbaasd over de onbeschoftheid van onbekenden. In een bushokje vroeg iemand: ‘Zeker van een buitenlander?’”

Wakker liggen
“Kyara’s klasgenootjes vinden het volgens mij wel cool, zo’n jonge moeder. Onze band is bijzonder. Ik heb nachten wakker gelegen over de vraag of het gemis van een vaderfiguur haar niet zouden beschadigen. En kijk haar nu! Ik raad niemand aan tienermoeder te worden, het is zwaar, maar bij ons heeft het fantastisch uitgepakt.”

 

Afke (29) en haar verloofde Jasper zijn de ouders van zoon Quin (9) en dochter Sammie (1). Zo jong moeder worden was voor Afke een bewuste keuze. 

Droom van een kind
“Ik heb altijd al jong moeder willen worden. Jasper en ik woonden drie jaar samen toen ik op negentienjarige leeftijd zwanger raakte. Gepland. Als kind fantaseerde ik over een slissend jongetje. Blond, sproeten, blauwe ogen. Zie daar: Quin. Die vroege kinderwens kwam niet uit de lucht gevallen. Ik verlangde terug naar het gelukkige gevoel dat ik tot mijn tiende heb gekend. Als kind in een onbezorgd, hecht gezin. Tot mijn ouders gingen scheiden en alles vreselijk werd. Mijn vader was verslaafd en keek niet meer naar ons om. Ik droomde ervan mijn kinderen te kunnen geven wat mij is afgepakt: een fantastische jeugd.”

 

Camilla (31) is moeder van Sharmila (14) en Tenysha (3). In haar dorp is ze het gesprek van de dag als ze op vijftienjarige leeftijd ongepland zwanger raakt van haar tien jaar oudere vriend.

In een klap volwassen
“Ik ben te jong om zwanger te kunnen raken, dus voorbehoedsmiddelen zijn niet nodig, dacht ik. Mijn ouders hadden me wel sexuele voorlichting gegeven, maar als tiener weet je alles beter. Ik heb een afspraak gemaakt voor abortus, maar die lastminute gecanceld. Opeens realiseerde ik me: er groeit iets in mijn buik 
dat van mij is. Daar moet ik de verantwoordelijkheid voor nemen. Ik ben in de zomervakantie bevallen, waardoor ik zonder vertraging de mavo heb kunnen afronden. En twee jaar later haalde ik mijn mbo-diploma. Sharmila bracht ik toen elke ochtend naar mijn oma. Het was pittig, ik heb veel van haar eerste jaren gemist, maar een jonge moeder zonder diploma’s heeft geen toekomst. Mijn tienertijd heb ik enorm gemist, ja. Sparen, studeren, met vriendinnen op vakantie. Toch heb ik later nooit de behoefte gevoeld om het in te halen. Je bent in één klap volwassen.”

Bron: VIVA 20, tot 13 mei in de winkel
Tekst: Marieke Ordelmans
Beeld: Hüsne Afsar