Facebook in 2015 wel of niet afschaffen?

Het lijkt echt zo te zijn: Facebook gaat per 1 januari je foto’s en video’s gebruiken voor advertenties. Hoe zit dit nou precies? Wij zochten het voor je uit!

Wat is er aan de hand?

Facebook mag per 1 januari jouw naam en profielfoto gebruiken voor advertenties. Dit heet social advertising. Het zou dus kunnen dat bij een advertentie over Thailand een foto van jou in bikini wordt gebruikt in de timeline van een vriend.  Bedrijven mogen hier zonder tegenprestatie gebruik van maken, en hebben toegang tot alle foto’s en video’s die je op Facebook upload.

 Mag dat zomaar?

Ja, want ze hebben het zwart op wit staan dat ze dat per 1 januari gaan doen.

 Kan ik die voorwaarden niet gewoon weigeren?

Neen. Door na 1 januari nog Facebookgebruiker te zijn, stem je stilzwijgend in met deze voorwaarden. Dus de enige manier om dit te voorkomen, is om of al je foto’s en video’s offline te halen, of door je hele Facebookaccount op te heffen.

 En als ik nou een statement op mijn wall post?

Dat staat misschien mooi en officieel, maar juridisch gezien maakt het niks uit. Je hebt misschien het auteursrecht over deze foto’s en video’s, maar over het gebruiksrecht –om je foto over te nemen- heb je afstand gedaan toen je de algemene voorwaarden van Facebook accepteerde bij het lid worden.

 Geldt dit ook voor Whatsapp en Instagram?

Facebook is eigenaar van Whatsapp en Instagram. Dus dat betekent dat ze zien welk toestel je gebruikt, waar je bent, met wie je contact hebt. Ze zullen niet de inhoud van de berichten gaan gebruiken. Maar ze kunnen wel een profiel van jouw gedrag maken. En zo de advertenties op Facebook hierop aanpassen.

 En nu?

Dat is aan jou. Als je hiervan baalt, is de beste oplossing om van Facebook af te gaan. Maar helaas lijden  veel Facebook gebruikers aan fomo (fear of missing out), en is het ook wel radicaal om je hele profiel te verwijderen. Een tussenoplossing is om je foto’s en video’s van FB te verwijderen. Of om in elk geval goed na te denken over welke foto’s je post. Zodat je niet opeens in bikini bij een advertentie te zien bent.

Lees ook:

Bron: NPO1
Beeld: 123RF