Feest: dit zijn de állerleukste oranje (rode) katten

oranje kat

Het is feest. Willem-Alexander en Máxima staan in het stralende middelpunt op deze Koningsdag. Maar laten we vooral ook even de oranje (rode) katten in het zonnetje zetten. Gewoon omdat het kan! (En omdat ze te leuk zijn) 

Lees ook: Voor de kattenliefhebber! Kittens met krullen

Wellicht heb je er gisteren of eergisteren nog eentje gespot op de hoek: een rode kat. Maar wist je dat oranje (rode) poezen en katers eigenlijk best wel zeldzaam zijn? Ze komen véél minder vaak voor. Dit komt door de manier waarop rood genetisch doorgegeven wordt.

(Tekst gaat verder onder de foto) 

De oranje-tint, waarover we vaak ‘rood’ zeggen, wordt veroorzaakt door een dominante mutatie van het gen voor zwart pigment. Onder invloed van die mutatie verandert het pigment in een oranje-achtige kleur. Zo ontstaat dus een oranje kat. Aha!

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door S (@sabinevd_)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Amigo and Izzie (@catsofthehague)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The red cats (@guusenpepper2020)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Hilde (@hilde_karsten_fotografie)

Rode kat is vriendelijk

Er zijn dus ergens ideeën ontstaan dat de kleur van de kat iets zegt over zijn karakter. Een onderzoek aan de Universiteit van Californië bevestigt dit. Over de rode kat wordt gezegd dat hij vriendelijk is. Een ding is zeker: welk ras of welke kleur de kat dan ook is, eigengereid is ie hoe dan ook. Garfield bewijst dat maar mooi.

Bron: Kattenkenniscentrum, Praktijk voor kattengedrag / Beeld: Unsplash
Viva's Naomi (28) droomde ooit van een glansrijke carrière als actrice, maar heeft uiteindelijk gekozen voor journalistiek. In haar vrije tijd staat ze graag haar vrouwtje in de sportschool. Is een te grote dierenvriend (bus gemist omdat ze een kat aaide) en heeft een zwak voor roze koeken. En dan vooral in combinatie met Netflix en haar beste vriendinnen.