Fockeline Ouwerkerk over Nederlands nieuwste romcom ‘Tuintje in mijn hart’ (+ WIN kaarten!)

Fockeline

Twee maanden in Suriname wonen voor de opnames van een nieuwe film; het klinkt ons niet verkeerd in de oren. Voor Fockeline Ouwerkerk (35) werd het realiteit. Zij verruilde Nederland voor de Surinaamse jungle voor de romcom ‘Tuintje in mijn hart’. (Scrol naar beneden voor de winactie.)

Tekst Jessica Sindelka | Beeld TO.

Wat is ‘Tuintje in mijn hart’ voor film?

“Het is een beetje een guilty pleasure. Hij kijkt lekker makkelijk weg, het verhaal is niet al te zwaar. En er zitten heel leuke acteurs in. Zelf speel ik Victoria, een Hollandse stijve vrouw die door het avontuur dat ze meemaakt steeds vrijer wordt.”

In hoeverre lijkt Victoria op jou?

“Victoria is net als ik wel een pittige. Er is een scène dat Virgil en Victoria in een boot zitten. Virgil zit aan het roer en Victoria vindt dat het te langzaam gaat. Dan neemt ze het roer over, zo van: ‘Dat kan ik ook wel.’ Dat zou ik in het echte leven ook doen. Het is een soort bewijsdrang. Die kon ik voor deze rol mooi uitvergroten.”

Je bent voor de opnames twee maanden in Suriname geweest. Flink contrast met de gemiddelde filmset waar je draait.

“Zeker. Bij mij kwam dat nog eens extra binnen omdat ik tussen de opnames door heen en weer ben gevlogen naar Nederland omdat ik op de set van ‘La Famiglia’ werd verwacht. Dan sta je de ene dag te draaien in de Surinaamse jungle, en de andere dag in Culemborg. Film maken is film maken, maar dit was echt te gek. Sta je dan, in een van de mooiste decors van de wereld, aan de andere kant van de oceaan. Die beleving neemt niemand mij meer af.”

‘Wat een ongeluk in de film had moeten zijn, werd een ongeluk in real life

Hoe was het op de set?

“Ik heb het heel erg naar m’n zin gehad. Ik had veel scènes met Leo Alkemade en Edwin Jonker, dat zijn dikke maten van mij geworden. Wij zaten van de hele cast het langst in Suriname. We hebben veel in de jungle gezeten, dat was echt te gek.”

Was het je eerste keer in Suriname?

“Ja, en het heeft mij echt verrast. Ik denk dat veel mensen het land niet op nummer 1 van hun reislijstje hebben staan, maar ik zou zeggen: zet ‘t erop, want het is waanzinnig. Ik ga ook zeker terug. Het is een land van zo veel verscheidenheden, zo veel verschillende landschappen. De jungle is ongelofelijk. Ik vind het eten ook lekker en de mensen zijn heel leuk. Een bezoekje aan de marrondorpen is echt een belevenis. Ik begrijp heel goed waarom de Surinaamse Nederlanders nog vaak teruggaan.”

Welke scène vond je het leukst om te spelen?

“Ik vond het heel leuk om serieuze scènes te mogen spelen met Leo. Hij doet natuurlijk veel grappige sketches en dat kan hij supergoed, maar ik vond het daarom juist leuk om eens een ruziescène met hem te spelen.”

Jij en Edwin Jonker hebben ook een ongeluk gehad.

“Klopt. Wat een ongeluk in de film had moeten zijn, werd een ongeluk in real life. De bootcrash uit de film is echt gebeurd. Dat is gewoon een stomme fout geweest van de producent. Die dacht dat we de ruige rivier wel aankonden. Het is gelukkig net goed gegaan. Ik had geen tien centimeter meer naar links of rechts moeten vallen. De dag erna realiseerde ik me pas dat het ook anders had kunnen aflopen. De volgende keer neem ik denk ik toch een stuntvrouw mee voor dit soort scènes.”

‘Ik ben zó vaak op m’n bek gegaan. Daar kunnen ze een hele making of-video mee vullen’

Heb je blunders gemaakt tijdens het filmen?

“Nou, ik moest voor mijn rol heel veel op hoge hakken lopen… En geloof me, dat is niet te doen in de jungle. Niet voor niets dat iedereen in Suriname op slippers loopt. Ik ben zó vaak op m’n bek gegaan. Daar kunnen ze een hele making of-video mee vullen. Elke keer als we aan het draaien waren lag ik weer ergens op de grond. En dan moest ik weer een set schone kleding aan, uiteraard. Nee, ik was niet op het wegdek in Suriname voorbereid.”

Heb je voor de komende tijd nog leuke plannen?

“Zeker, er komen heel leuke dingen aan! Mijn agent heeft me alleen op het hart gedrukt dat ik dat helaas nog even voor me moet houden. Sorry!”

WIN: 5×2 kaarten voor ‘Tuintje in mijn hart’

 

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.