De formule voor geluk

formule voor geluk

Hij is er: de formule voor geluk. En zo ziet ‘ie eruit!

 

 

 

Ehhhrrrm… tja, niet bepaald iets om thuis even uit te rekenen. Gelukkig hebben we daar wetenschappers voor. Wat de formule doet, is voorspellen wanneer iemand zich happy voelt. Waar het in de praktijk op neerkomt, is dit: het heeft weinig invloed op je geluk als dingen goed gaan, maar dingen die beter of slechter gaan dan verwacht, maken het verschil. Dus hoe meer je verwacht van het lezen van dit bericht, hoe kleiner de kans dat je er gelukkig van wordt.

Het experiment
De onderzoekers van de University College London ontwikkelden deze formule aan de hand van een aantal experimenten. Eentje in het laboratorium waar ze zesentwintig mensen een spelletje lieten spelen waarbij ze veilige en risicovolle keuzes konden maken. Ze konden hier geld mee verdienen. Hun hersenactiviteit werd continue opgemeten en er werd steeds gecheckt hoe gelukkig ze waren. De uitkomsten hiervan werden gebruikt voor het ontwikkelen van een game voor de smartphone: ‘The Great Brain Experiment’.
Meer dan 18.000 mensen deden mee aan het onderzoek. Wat daaruit voortkwam was een vergelijking die kon voorspellen hoe gelukkig iemand was tijdens het spelen van het spelletje, zelfs als ze alleen punten konden verdienen in plaats van geld. De mensen die kozen voor het grootste risico en vervolgens punten of geld verdienden, waren het gelukkigst.

Lage verwachtingen
“We wilden weten in hoeverre gelukkig zijn verandert van moment tot moment,” vertelt Robb Rutlegde, de onderzoeker die het experiment leidde, “We weten wat er in de hersenen gebeurt als mensen beloond worden, maar we wisten niet hoe deze dingen gelinkt waren aan hoe iemand zich op dat moment voelt.” Er wordt vaak gezegd dat mensen gelukkiger zijn als hun verwachtingen niet te hoog zijn, en daar blijkt dus wel een kern van waarheid in te zitten. Rutlegde: “Bepaalde beloningen of veilige keuzes hebben geen invloed op de mate van geluk die je ervaart. Probeer je een nieuw restaurant uit waar je al wel het een en ander over hebt gehoord dan ben je alleen gelukkiger als het restaurant je verwachtingen overtreft.”

Zo blijf je gelukkig
Het is niet zo dat we dan nu maar meteen zo min mogelijk moeten verwachten van het leven. “Het gaat meer om het hebben van realistische verwachtingen,” volgens Rutlegde. Iets leuk hebben om naar uit te kijken zorgt voor instant happiness. “De belangrijkste uitkomst van het onderzoek is dat je meest recente beloningen en verwachtingen de meeste invloed hebben op hoe gelukkig je bent op dit moment.” Balans tussen je verwachtingen en wat je eruit haalt, is de formule voor geluk. Helaas laat de rekensom voor geluk op de lange termijn nog even op zich wachten…

Bron: www.shape.com
Beeld: www.123rf.com