Foute mannen

geen

“Als een vrouw nee zegt, dan bedoelt ze ook nee.”

Ik heb dit altijd zo’n rare uitspraak gevonden. Ik bedoel, ik snap dat het vocabulaire van de gemiddelde man soms wat beperkt is, maar de betekenis van dit eenlettergrepig woordje is toch redelijk makkelijk te onthouden? Inmiddels snap ik dat het wat gecompliceerder ligt. Dat voor sommigen een woord niet per se zijn eigen betekenis met zich meedraagt. En dat maakt de wereld dan inderdaad wel verwarrend.

Professionele spraakverwarring
Als je als professioneel wielrenner een factuur ontvangt voor lactaattesten en voedingsmiddelen verwacht je die ook te ontvangen. Dan ga je er niet vanuit dat je doping geleverd krijgt, toch? Of dat ‘trainingsplan’ eigenlijk gewoon innameplan is voor doping. Rare man die Stefan Matschiner, zet op je factuur gewoon wat je levert. Zelf had ik waarschijnlijk wel argwaan gekregen bij de bedragen op de factuurtjes.

Innemen = inleveren
Maar goed, renners zoals Michael Boogerd vinden het blijkbaar heel normaal om in twee jaar tijd € 17.000 te betalen voor wat vitamientjes. Terwijl je voor dat geld gemakkelijk een groothandel erin kunt beginnen, maar dit terzijde. Wat mij betreft foute mannen, allemaal. Zowel die Matschiner als al die renners die onder de vlag van professioneel sporten vooral bezig waren met verboden middelen.

Eigenlijk zouden al deze sporters hun prijzen + prijzengeld direct weer moeten inleveren. Aan die hele kleine minderheid (onderaan het klassement terug te vinden) die wel op eigen krachten en met passie voor het wielrennen deze sport beoefent.

Vredelievend typje
Oh en als we toch prijzen gaan inleveren, dan heb ik nog wel een ‘foute man’ op het oog. Ik weet alleen niet of je met terugwerkende kracht een Nobelprijswinnaar kunt diskwalificeren. Deze week deed Lech Walesa namelijk een aantal uitspraken over homoseksuelen die ronduit beledigend en discriminerend waren. Kort samengevat: homo’s mogen wat hem betreft niet in het parlement zitten. In ieder geval niet op de voorste banken, heel misschien achterin maar het liefst nog achter een muur.

Kan iemand die Nobelprijs voor de vrede even gaan ophalen in Polen? Hij ziet er toch niets van met dat bord voor zijn kop. Speciaal voor hem dit hilarische filmpje, misschien dat hij dan de zaken anders gaat zien.

Sorry is niet genoeg
Maar goed, de allerfoutste man deze week was toch wel kardinaal O’Brien uit Engeland die met een simpel ‘sorry’ even zijn hele misbruikverleden probeerde goed te praten. Het waren overigens heel omfloerste excuses, hij verontschuldigde zich tegenover ‘iedereen die hij heeft beledigd’. Oh, oké…

Misschien is dat wel de manier waarop het gaat in die kringen hoor, maar ik hoop toch altijd op een iets uitgebreider excuus. Als je ik weet niet hoeveel jonge priesters tijdens hun kampweekendje in jouw tent met maar één stok hebt laten logeren, kun je vast wel met een wat uitgebreider excuus komen, toch?

Want als een jonge priester NEE zegt, dan bedoelt hij ook NEE. Hoe verwarrend dat dan ook mag klinken in sommige oren.

Bron foto: SwedishCarina