Gigolo Frank belandde in de bak voor drugssmokkel: ‘Ik dacht even dat ik doodging’

In de rubriek ‘VIVA Flashback’ blikken we terug op verhalen van mensen die vroeger in VIVA hebben gestaan. Deze week: Frank de Bruyn (42), voormalig VIVA-columnist en gigolo.

Trouwe VIVA-lezeressen kennen hem misschien nog wel als Ramon. Wekelijks schreef hij onder dat pseudoniem over zijn wilde avonturen als gigolo. Maar sinds zijn laatste column in 2011 is het leven van Frank de Bruyn compleet veranderd. Na een gigoloklus in Peru werd hij tijdens zijn overstap op een vliegveld in Milaan opgepakt voor drugssmokkel. Twee jaar bracht hij onder erbarmelijke omstandigheden door in de Italiaanse gevangenis. Inmiddels probeert hij zijn leven weer op te bouwen in Nederland.

Hoe gaat het met je?
“Dat ligt eraan op welke manier je bedoelt. Wat geld en status betreft gaat het niet zo best. Ik zit in de schuldsanering en ben mijn huis kwijt. Ik moet leven van vijftig euro per week. Toch voel ik me gelukkig. De afgelopen jaren heb ik geleerd blij te zijn met de kleine dingen in het leven. Ik ben vrij, word omringd door mensen die van me houden en heb mijn vriendin en drie kinderen in de buurt. Meer heb ik niet nodig.”

Je gigolotripje naar Peru liep niet goed af. Vertel.
“Ik was op bezoek bij twee Nederlandse vrouwen die hun zakenperiode in Peru spannend wilden afsluiten en mij daarvoor inschakelden. Prima, dacht ik. Zo’n gratis vakantie klonk niet verkeerd. In eerste instantie verliep alles goed, maar op de terugweg werd ik op het vliegveld in Peru apart genomen. Gewoon voor controle, zo werd gezegd. Toch werd ik nerveus van de grondige manier waarop ze mij en m’n spullen doorzochten. Gelukkig was er niets aan de hand en mocht ik door. Tot ik bij m’n overstap in Italië wéér werd gecontroleerd. Plotseling zaten er bolletjes in m’n tas. In eerste instantie was ik niet eens bezorgd:  een simpele DNA-test zou kunnen bewijzen dat ik die bolletjes niet geslikt had. Helaas ging het niet zo makkelijk. Voordat ik een Engels sprekende advocaat had, waren we anderhalve maand verder en was het al te laat voor een test. Ik moest de bak in.”

Hoe heb je je tijd achter de tralies ervaren?
“Het was een traumatische ervaring. Ik heb in Italië in drie verschillende gevangenissen gezeten. De eerste werd tijdens mijn gevangenschap inhumaan verklaard, en dat was nog de beste van de drie. In Rome hebben ze me bijna laten sterven door nalatigheid en het niet verschaffen van medicatie. Ik had hoge koorts, maar werd dagenlang aan m’n lot overgelaten. Ik dacht echt even dat ik doodging.”

Hoe is het om te leven tussen de gevangenen?
“Het was doodeng om omringd te worden door mensen die vastzaten voor moord en andere heftige dingen. Ik heb meerdere zelfmoorden van dichtbij meegemaakt en naast mij onder de douche is zelfs iemands keel doorgesneden. Ik was continu op m’n hoede, want het laatste wat ik wilde was in de problemen raken.”

Wat heeft jou er doorheen gesleept?
“Ik heb een hele stroom aan brieven ontvangen van VIVA-lezeressen: enorm lief. Van een van hen kreeg ik het boek ‘400 brieven van mijn moeder’, waarin Joseph Oubelkas schreef over de vier jaar dat hij onschuldig in de bak zat. Ik herkende mezelf hierin. Alles wat hem er doorheen heeft getrokken, ben ik gaan kopiëren. Oubelkas leefde volgens het idee dat je zelf de macht hebt of je dingen positief of negatief beleeft. Ik heb van hem geleerd te relativeren. Obstakels hoeven helemaal geen drama te zijn: ik zie het nu juist als een uitdaging om die te doorstaan. Door overal bewust het positieve van in te zien, maak je het leven een stuk aangenamer. Ik leef nog elke dag op die manier.”

Ben je, nu je weer vrij bent, van plan je werk als gigolo op te pakken?
“Nee, nooit meer. Ik ben het gaan doen omdat ik destijds een relatie had met een vrouw die prostituee was. Sex met klanten was voor haar puur werk: het had niets met liefde te maken. Ze stelde voor dat ik het zelf eens zou proberen. Ik was wel benieuwd en van het een kwam het ander. Dankzij mijn VIVA-column werd ik zelfs de bekendste gigolo van Nederland. Maar dat vond ik eigenlijk leuker dan het werk zelf.”

Frank en Jody.
Frank en zijn vriendin Jody (22).

Hoe gaat het nu in de liefde?
“Super! Ik heb sinds een paar maanden een vriendin en we zijn helemaal happy. Ik heb Jody op financieel gebied weinig te bieden, maar dat maak ik op emotioneel vlak goed. Ze heeft er haar hele leven alleen voor gestaan en is nog nooit zo gelukkig geweest met iemand. Ze is twintig jaar jonger, maar het leeftijdsverschil is voor ons geen probleem.”

Wat vindt ze van je verleden als gigolo?
“Daar heeft ze geen moeite mee. Jody neemt mij zoals ik ben en accepteert mijn bewogen verleden. Ze veroordeelt me nergens voor.”

Hoe ziet je toekomst eruit?
“Ik kijk nooit ver vooruit, want de toekomst is niet te bepalen. Ik leef in het nu. Ik ben op dit moment motivational speaker en treed weleens op als gastdocent. Daarnaast ben ik veel bezig met mijn boeken. Binnenkort komt de tweede uit: ‘Achter de tralies schijnt de zon’, over mijn periode in gevangenschap. Mijn eerste boek ‘Niets is wat het lijkt’ doet het boven verwachting goed: die is inmiddels zelfs te koop op Curaçao. Dat boek gaat over mijn leven als gigolo, dat ten einde kwam doordat ik in de gevangenis belandde. Het zou mooi zijn als ik hier net als Joseph Oubelkas een succesvolle loopbaan als spreker en schrijver aan mag overhouden.”

Lees ook:
VIVA Flashback – Marjolein (33): ‘Als ik me uitkleed is het alsof ik een pudding uit de verpakking haal’

 

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.