Gaaaaaaan we weer

Ze zijn er weer: de eerste speculaties over een mogelijke Elfstedentocht. Je kon er op wachten. Na een nachtje vriezen en een beetje sneeuw duikt de Elfstedenkoorts steevast weer op.

In het nieuws
‘De kans op Elfstedentocht is heel groot’, kopt Nu.nl vanmorgen. Ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat dit nieuws vanavond ook te zien zal zijn op RTL Nieuws en zelfs bij het NOS Journaal. Het is dan wel niet het belangrijkste nieuws van de dag, maar ontbreken in je uitzending mag het niet. Want ieder jaar weer is Nederland in de ban van de schaatstochten der staatstochten. Gaat het dit jaar dan eindelijk weer eens gebeuren?

Koek en Zopie
Dat de laatste tocht gereden werd in 1997, weerhoudt de fanatieke schaatser er niet van om ieder jaar weer op het puntje van de stoel te zitten als de Rayonhoofden bij elkaar komen. En zo hoort het ook als schaatsliefhebber. Want wat zouden we de tocht weer graag rijden, en als je niet kunt schaatsen wil je er evengoed bij zijn. Langs het ijs staan met een kommetje snert in je hand, gillend en joelend als de bikkels op ijzertjes voorbij schaatsen.

Voor de buis
Bevroren oren, koude tenen en rode neuzen mogen de pret niet drukken. Het gaat om de vreugde, het samenzijn, om dat oude vertrouwde Hollandse gevoel. Schijnt. Want toen de laatste Elfstedentocht gereden werd, was ik er niet bij. Ik was pas zes. Ik kan me er niets van herinneren. Mijn moeder kan nog zo hard roepen dat ze me wel voor de televisie heeft gezet; er staat me niets van bij.

Elfstedenmoe
Ik heb geen gevoel bij de Elfstedentocht. Ik houd niet van zo kou, schaatsen kan ik niet goed en Friesland is verdomde ver weg. En ik ben niet de enige. Tijdens de Elfstedenkoorts heb je twee kampen: zij die dol zijn op alle Elfstedenaandacht, en zij die er na een week of wat wel weer genoeg van hebben. Ik val in de laatste categorie. Want hoewel ik graag eens een Elfstedentocht mee zou maken – zodat ik ‘m warm binnen voor de buis kan zien – word ik wel moe van al dat gezeur rondom het fenomeen.

Laten we het gewoon afwachten, en pas Elfstedennieuws in het journaal verwerken als de rit doorgaat. Des te groter de verrassing, en de vreugde! Wat jullie?

Bron foto: Radio Nederland Wereldomroep