Gaite Jansen over haar jeugd, acteren en Carice

Gaite Jansen wordt door kenners bestempeld als de nieuwe Carice van Houten. In Viva vertelt de pas 20-jarige actrice hoe ze zichzelf ziet.

Kindertijd
“Ik was niet één type kind, ik was druk en rustig. Ik had veel vriendinnen, maar kon ook goed alleen zijn. En ik was een dromer, een kind met veel fantasie. Ik wilde bijvoorbeeld de nieuwe Anky van Grunsven worden – ik zat op paardrijden vandaar – maar ook popster, prinses, brandweerman en bouwvakker.”

Grote broer
Met haar negen jaar oudere broer Eli, die haar moeder uit een eerdere relatie kreeg, heeft Gaite een goede band. Ondanks dat ze grotendeels alleen is opgegroeid. “Als ik hem pestte, kreeg hij de schuld, omdat hij de oudste was. Maar ik deed hem in alles na. Nu ik ouder ben, valt het leeftijdsverschil weg. We zien elkaar vaak”, vertelt ze.

Gouden Kalf
Hoewel Gaite het een eer vond dat ze vorig jaar genomineerd werd voor een Gouden Kalf, voor haar rol in de film 170Hz, is ze blij dat ze hem nog niet won. “Het is goed om ergens naar te kunnen streven, om te weten dat ik het dus nóg beter moet doen dan deze rol. Als dit al het beste was, waar moet ik dan naartoe groeien? Met andere woorden: ik ben er nog niet.”

Toneelles
Gaite wist al op jonge leeftijd dat ze van acteren haar beroep wilde maken. “Ik was zes toen ik tegen mijn ouders zei dat ik op toneelles wilde. Vanaf dag één dacht ik: ik ga hier nooit meer van af. Er is ook nooit een sport of andere hobby tussengekomen.”

Het duurde echter even voordat ze gecast werd. Ze geeft toe dat het niet makkelijk was om daarmee om te gaan. “Sterker nog: ik kon het niet uitstaan dat ik niet mocht spelen, het moest er echt uit. Nog steeds heb ik dat, die drang om te spelen. Ik word er blij en gelukkig van.”

Transformeren
De rollen die ze tot nu toe heeft gespeeld, lijken allemaal sterk op elkaar. Graag zou Gaite daarom eens iets spelen wat verder van haar af staat. “Bijvoorbeeld een obesitas-patiënt met acne uit een achterbuurt met twaalf kinderen. Zodat ik als acteur kan transformeren en laten zien wat ik nog meer kan.”

De nieuwe Carice
“Dat mensen mij vergelijken met Carice vind ik een eer, maar er is al een Carice en die is fantastisch. Ik moet nog maar bewijzen of ik dat ben”, zegt ze bescheiden. “De vergelijking is enerzijds geweldig – al voel ik me wel overschat – anderzijds hoop ik dat als mensen het als een compliment bedoelen, ze gelijk hebben.”

Het volledige interview vind je terug in Viva 11 die woensdag 7 maart in de winkel ligt.