Geen zorgen: je zorgen maken is goed voor je

zorgen maken

Je weet nog niet wat je vanavond moet koken, moet straks niet vergeten dat pakketje op te halen, en had je vanmorgen eigenlijk wel de deur op slot gedaan? Sommige mensen kunnen zich de hele dag druk maken om van alles en nog wat – en maken zich zelfs dáár weer zorgen om. Geen reden voor paniek, zeggen onderzoekers, want het is best goed om je af en toe een beetje op te winden.

Druk maken is zo slecht nog niet. Dat blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Social Psychology and Personality Compass. Zorgen maken maakt je namelijk hartstikke gemotiveerd. De dingen waar je je druk om maakt blijven top of mind en krijgen prioriteit. Daardoor zal je er alles aan doen om te zorgen dat ze ook daadwerkelijk gebeuren.

Daarnaast werkt het verzachtend. Doordat jij alle rampscenario’s al in je hoofd hebt gehaald, vallen dingen minder tegen als ze niet lukken. Aan de andere kant is het extra fijn als iets wél goed uitpakt, omdat je je ervan bewust bent dat het ook mis had kunnen gaan.

En last but not least: mensen die zich druk maken zijn betere planners. Als er iets misgaat, zorg je er vast voor dat het niet nogmaals gebeurt.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Beeld iStock

 

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.