Sta jij weleens in de min? Dan kunnen banken je vanaf nu doorverwijzen naar Geldfit

geldfit

Duurt de maand voor jou ook altijd net te lang? En duik je niet zelden in de rode cijfers op je rekening? Dan kan het zomaar gebeuren dat je bank je gaat doorverwijzen naar het platform Geldfit.

Dit nieuwe platform is er om kleine financiële problemen in de kiem te smoren, zodat ze niet uitgroeien tot probleemschulden.

Betalingsachterstanden

En zo’n platform blijkt nodig, want in Nederland hebben 1,4 miljoen huishoudens risicovolle of problematische schulden. Dat laatste begint vaak met betalingsachterstanden, bijvoorbeeld bij de zorgverzekeraar of telecomprovider. Zo hebben ongeveer 2,3 miljoen Nederlandse huishoudens structurele betalingsachterstanden.

Preventief doorverwijzen

Voor deze mensen duurt het vaak jaren voordat ze passende hulp krijgen, waardoor een kleine schuld kan oplopen tot tienduizenden euro’s. Daarom aan de banken nu de taak om mensen preventief door te verwijzen naar Geldfit. ‘Schulden gaan gepaard met veel kosten en persoonlijk leed en daar willen we verandering in brengen,’ zegt ING-directeur Vincent van den Boogert in het NOS Radio 1 Journaal. ‘Banken signaleren problemen door teruglopend spaargeld of vaak rood staan, en geven mensen een seintje en verwijzen ze door naar de site Geldfit.’ Naast de ING doen ook ABN Amro, Rabobank en de Volksbank mee aan het initiatief.

Geldfit

Ben je doorverwezen naar Geldfit? Dan kun je op een laagdrempelige manier met iemand chatten, bellen of mailen over je geldproblemen. En heel handig: je kunt ook een test doen om inzicht in de mate van je ‘probleem’ te krijgen. Hierbij wordt onder meer gevraagd of het je lukt om een positief saldo op je rekening te hebben. Ook wordt er gevraagd naar je vaste lasten als huur, zorgverzekering, telefoonabonnement en elektriciteit.

Eerste hulp bij financiën

Aan het eind van de test rolt er een persoonlijk advies uit en worden er op lokaal niveau instanties getipt waar je kunt aankloppen voor eerste hulp bij je financiën. Zo kun je online hulp krijgen van een vrijwilliger van de organisatie fiKks. Ook staan er vrijwilligers van Humanitas of SchuldHulpMaatje voor je klaar.

Tot nu toe doen Den Haag, Deventer, Zwolle, Zoetermeer, Delft, Hoogeveen, Soest, Wijk bij Duurstede en Den Bosch mee aan het initiatief, maar het idee is dat dat er snel meer worden.

Proefdraaien

Uit de eerste cijfers blijkt dat zo’n 290.000 bankklanten zijn geïnformeerd over Geldfit. Van hen hebben 11.217 het platform bezocht. Dat is bijna 4 procent. Van hen hebben vervolgens 5.842 klanten de test gemaakt en hulp op maat aangeboden gekregen. Dat is zo’n 2 procent van het aantal benaderde klanten.

‘Op deze manier kunnen financiële problemen worden aangepakt als ze nog klein zijn en kunnen we veel meer mensen vroegtijdig bereiken om schulden te voorkomen,’ zegt Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken tegen NOS.

MEER OVER GELDZORGEN:

  • Het lijkt zo’n volwassen probleem, maar toch duiken ook steeds meer jongeren in de rode cijfers. Kwestie van onverantwoordelijk gedrag? Of ligt het ergens anders aan? VIVA’s Suus Ruis duikt in de materie.
  • De financiële situatie van een millennial is niet altijd even makkelijk. Net klaar met je studie, geen werk en dan al een studieschuld van duizenden euro’s. Nog een andere oorzaak waardoor we al vroeg financieel de mist in gaan: onze gebrekkige financiële administratie. Denk je nu: ‘Welke administratie? Alles wordt toch automatisch afgeschreven en gestort?’ Don’t worry. Je bent niet de enige. Uit dit onderzoek blijkt dat de helft van de millennials worstelt met geldzaken.
Bron: NOS | Beeld: iStock
VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.