Het geluk van Guus Meeuwis

In zijn studententijd schreef Guus Meeuwis (41) Het is een Nacht en werd daarmee in één klap beroemd. Op 10 mei verschijnt zijn nieuwste album Het Kan Hier Zo Mooi Zijn. Ook schreef hij mee aan het Koningslied. Met VIVA deelt hij zijn emoties.

Vrolijk
“Het lijkt misschien alsof ik altijd als een blij ei rondloop. Ook ik heb m’n slechte dagen. Ik las eens in een theaterrecensie: ‘Guus zong een liedje dat over de dood ging, voor de rest had zijn show weinig diepgang.’ Alsof in geluk geen diepgang kan zitten. Júist. Veel mensen nemen voorspoed snel voor lief en staan uitgebreider stil bij tegenslagen. Ik doe dat andersom”, vertelt Guus.

Lompigheid
Hoewel Guus vooral positief ingesteld is, wordt hij ook weleens boos. “Er is iets waar ik goed pissig van kan worden: lompigheid. Onnodig hakken om het hakken. Via social media bijvoorbeeld. Als het mezelf aangaat, interesseert het me niet zo, maar ik kan er slecht tegen als anonieme stemmen een goed initiatief zonder pardon neerhalen. Anouk gaat naar het Songfestival. Heel Nederland mag blij zijn dat iemand van dat kaliber daar veel energie in stopt. Haar nummer was nog geen halve seconde op de radio of op internet kwamen al reacties: ‘Buh, vind het niks.’ Zo’n reactie voegt niets toe.”

“Het valt me de laatste tijd op dat er veel negativiteit in de media komt. Neem die beelden van die jongens die elkaar op straat in elkaar hoeken. Waarom zo lomp? Tel eens tot tien. Dat zou een stuk schelen. De eerste single van mijn nieuwe album gaat hierover: Het Kan Hier Zo Mooi Zijn,” legt de zanger uit.

Verbazing
“Ik leef in een chronische staat van verbazing. Er komen constant dingen op mijn pad die me verbazen. Mijn droom was altijd om in het Philips Stadion in Eindhoven te spelen. Als kind keek ik daar naar PSV. Dat er jaren later in totaal een miljoen mensen naar mijn concerten in dat stadion zijn geweest, is niet te bevatten. Statistisch gezien is dat één op de zestien Nederlanders!”

“Mensen noemen me vaak Guus Geluk. Ik ben ervan overtuigd dat een mens niet zonder een stevig portie toeval en geluk kan. Maar het is de kracht om het te herkennen en ermee aan de slag te gaan. Geluk hebben is één, het houden is twee. En dat is hard werken”, aldus Guus.

Lees het volledige interview in Viva 19 die vanaf woensdag 1 mei in de winkels ligt.