Gerard Ekdom kent ook verdriet

Het gaat goed met Gerard Ekdom (34). Hij is gelukkig getrouwd met Nicole, heeft 2 kinderen, heeft opnieuw miljoenen opgehaald met Serious Request én hij sleept de ene na de andere radioprijs in de wacht. Maar de populaire radiopresentator kent ook verdriet. Zo overleed de moeder van Gerard aan spierziekte ALS.

Verdriet
“Het is al bijna acht jaar geleden dat ze overleed”, vertelt hij. “Er is zoveel gebeurd. Haar kleinkinderen groeien op. Wij worden ouder. Ze mist zo veel, dat maakt me soms verdrietig. Mijn moeder heeft me altijd gesteund. Ik had zo graag gewild dat ze met eigen ogen kon zien dat alles ook echt gelukt is. Na afloop van de uitreiking van de Gouden Radio Ring zei mijn vader tegen me: ‘Je moeder ziet dit hoor jongen, ze is erbij.’ Toen had ik wel even een slik-momentje. Dat heb ik wel vaker met mijn vader.”

ALS
“We zijn allebei stoere mannen wat dat betreft”, zegt de radio-dj, nadat hij uitlegt dat zijn vader en hij niet huilen. “Haar dood was een behoorlijke klap. Ik heb van heel dichtbij gezien hoe letterlijk slopend die ziekte is. Alles valt uit. Op het laatst kon ze alleen nog maar knipperen met haar ogen. Dat was ook geen leven. Er was geen weg meer terug. Daardoor kon ik vrede hebben met haar dood. Wat ze zeggen klopt: naarmate de tijd verdergaat, vervaagt het beeld van die ziekte en herinner ik mijn moeder zoals ze was. Een sterke vrouw die ontzettend kon genieten van wat het leven te bieden heeft. Een goed glas wijn, een sterke grap en een gezonde fuck you-houding.”

Evenbeeld
“Ik merk de laatste tijd dat ik steeds meer op haar ga lijken. Laatst hoorde ik mezelf tegen de jongens praten en ik schrok. Ik klonk net als mijn moeder. Ik mis haar. Niet alleen om de moeder die ze was, maar ook omdat ik soms simpelweg wat advies nodig heb. Dan vraag ik me af hoe zij een bepaalde situatie zou hebben aangepakt. Ik weet dat ze niet weg is. Ze zoekt me vaak op in mijn dromen. Dan voelt het alsof ze fysiek bij me is. Het is soms zo heftig dat ik wakker schrik, omdat ik denk dat ze naast me staat. Ik ben heel blij dat ze me op die manier laat weten dat ze vanaf een wolk meekijkt.”

Lees het volledige interview in Viva 04 die vanaf woensdag 16 januari in de winkels ligt.