Géza Weisz: ‘Deze rol is mij op het lijf geschreven’

Hij organiseert feesten, laat zich door Arie B. afbeulen in de sportschool, is allergisch voor bureaucratie en springt in het oog als acteur. Zo speelt hij David in de film ‘Alleen maar nette mensen’, een hoofdrol die Géza Weisz (25) op het lijf geschreven is.

Wie ‘Alleen maar nette mensen’ leest en daarna de film ziet, zal het beamen: Géza is de perfecte David. Hij is net als David, en diens schepper Robert Vuijsje, Joods, maar wordt geregeld voor Marokkaan aangezien. En Géza’s ouders – zijn vader is een vermaard regisseur, zijn moeder een psychotherapeute – zijn graag gezien in de Amsterdamse grachtengordel. Opvallend veel overeenkomsten dus. “Deze rol is op mijn lijf geschreven. Dat was het eerste dat ik dacht, toen ik het boek las. Mijn ouders hadden ook een Volvo en veel intellectuele vrienden, en net als Robert zat ik op het Barlaeus Gymnasium. Bovendien denken veel mensen dat ik niet van Nederlandse afkomst ben.”

Voor David is uiterlijk erg belangrijk wat betreft zijn liefdesleven. Hij valt uitsluitend op dikke, zwarte vrouwen. Hebben jullie dat ook gemeen?
“Net als David hou ik van zwarte… muziek.” Lachend: “Nee, dat hebben we niet gemeen. Ik vind het ’t aantrekkelijkst als een vrouw ergens goed in is. Dan wordt iemand vanzelf knap. Zoals dat meisje Roos van Roosbeef, ze heeft iets vreemds qua uiterlijk, maar als ze begint te zingen, vind ik haar ineens sexy. En ze is naturel. Daar hou ik van. Mijn vader trok mijn moeder de badkamer uit als ze zich ging opmaken, dus ik ben opgevoed met het idee dat een vrouw niet te veel make-up moet dragen. Of dat je het in elk geval niet moet zien.”

Je bent vernoemd naar je opa, ook een acteur. Hij is vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog, omdat hij Joods was. Is het moeilijk mensen te vertrouwen als je weet waar ze toe in staat zijn?
“De achtergrond van mijn ouders heeft mijn vertrouwen in de mensheid niet geschaad. Ook die van hen niet. Ik ken niemand die zo veel vertrouwen heeft in andere mensen als mijn vader, hij kent bijna geen haat. Mooi vind ik dat. Sterk. Ik heb zelf ook veel vertrouwen in de mensheid, ik ben heel optimistisch. Ik denk wel dat er altijd een soort angst zit bij Joodse mensen dat ze er niet mogen zijn. Niet zo heel lang geleden hebben mensen geprobeerd ze uit te roeien. Daarom kennen ze veel bewijsdrang.”

David vindt intelligentie geen voorwaarde om een vrouw aantrekkelijk te vinden. Is het voor jou een pre?
“Ik val absoluut op intelligente vrouwen, David trouwens ook hoor, hij is op zoek naar ‘intellectuele ghetto fabulous’. Ik zou niet durven beweren dat ik me niet aangetrokken zou kunnen voelen tot een minder slimme vrouw, alleen is het in een relatie wel leuk als ze intelligent is. Ik heb nu ook een uitermate slimme vriendin. Maar daar moet je als man wel tegen kunnen. Heel goed weten wat je wilt, anders delf je het onderspit. Vrouwen vallen op zelfverzekerdheid. Uiteindelijk willen ze toch die opperaap die zegt: ‘Ik neem jou mee, jij hebt eigenlijk helemaal niks in te brengen.’”

Je hebt een hechte vriendenkring. Is daar meer behoefte aan als je enig kind bent?
“Ja, ik denk het wel. Ik heb hele intense vriendschappen, ik zoek daarin de liefde die je normaal misschien bij broers of zussen vindt. Ik heb van mijn vrienden echt een familie gemaakt. We noemen elkaar ook broer. En onze vriendin Halina (Reijn) noemen we mama. Wij zien elkaar bijna elke dag om samen te eten. Altijd buiten de deur, we koken praktisch nooit. Bijna al mijn geld gaat op aan uit eten gaan. Halina maakt af en toe kip, maar op een gegeven moment was ze er wel klaar mee dat we met z’n zevenen in haar huis woonden.”

Foto: VIVA