Een gezonde vagina: wat is normaal?

gezonde vagina

We zetten de feiten over een gezonde vagina even voor je op een rijtje.

Skip de zeep
Je vagina heeft een bepaalde pH-waarde en is prima in staat deze zelf in stand te houden. Een dot zeep kan de boel flink in de war brengen. En dat moet je niet willen. Gewoon goed wassen met lauw water. Of de douchekop er even op zetten. Wat best fijn is met de juiste waterdruk…

Pussy producten
Sinds wanneer moet je down under naar een bloemenveld ruiken of tintelende mint op je vajayjay smeren? Ieder zijn ding, maar je vagina heeft nu eenmaal een geur. Misschien ben je er geen fan van, maar het is normaal. Een beetje zurig is niets raars en de een ruikt en smaakt zoeter dan de ander. Het gebruiken van middelen om de boel fris te houden, kan een gezonde vagina uit balans brengen omdat de natuurlijke habitat wordt verstoord.

So fresh and so clean
Hoe actiever je bent, hoe groter de kans dat de geur van je vagina wat sterker is. Na het sporten, een dag op het strand liggen of bijvoorbeeld het dragen van iets als een corrigerend broekje…broeikaseffect galore! Logisch dat je je dan graag even opfrist. Het dragen van tampons en maandverband heeft ook invloed. Verschoon deze elke paar uur om je doos blij te houden. En vergeet na de sex niet te plassen. Dit spoelt bacteriën weg en kan een blaasontsteking voorkomen.

Vochtbalans
De hoeveelheid afscheiding wisselt gedurende je cyclus. Een tot twee gram afscheiding, een kwart tot een halve theelepel, per dag is normaal. Bij de een is het doorzichtig terwijl het bij de ander wit of gelig opdroogt. Ook kan de structuur enorm wisselen, van heel vloeibaar tot waxachtig. Tijdens je ovulatie wordt de afscheiding vaak dunner en neemt de hoeveelheid toe, na de ovulatie wordt het dikker terwijl het richting je menstruatie juist weer een stuk minder wordt.

Check-up
Als de geur van je vagina of je afscheiding ineens compleet verandert, is het slim om even naar de huisarts te gaan. In het geval van jeuk, brokkelige afscheiding of juist heel veel afscheiding kan het gaan om een schimmelinfectie (medicatie hiervoor kun je tegenwoordig ook bij de drogist halen). En als er ineens een heftige (vis)geur uit je vagina komt, zou het kunnen dat je een bacteriële infectie hebt. Dit is te verhelpen met antibiotica. Afscheiding die van kleur verandert of bloedverlies tijdens de sex is ook genoeg reden voor een check-up.

Voer voor de poes
In het geval van jeuk een tampon met yoghurt je vagina induwen, is niet wat we hier bedoelen. Maar voeding –via de mond inbrengen- kan wel invloed hebben op de geur en smaak van je vagina. Fruit en fruitsap kan ervoor zorgen dat je wat zoeter smaakt. Het effect blijft maar een dag of twee dus eet vooral je dagelijkse portie fruit. Veel suikerproducten kunnen zorgen voor een disbalans en de kans op een schimmelinfectie vergroten.