Giftige groente

Op groente en fruit in Nederlandse supermarkten zit vaak nog steeds meer gif dan gezond is. Aubergines en komkommers blijken de meest vervuilde groente, van het fruit zijn dat meloen, druiven en peren.

Ik maak me als ik zo’n knalgroene komkommer of die felgroene druiven uit het schap pak best wel eens zorgen om de hoeveelheid gif die daar misschien op zit. Helemaal als het uit verre exotische landen komt, al is dat misschien onterecht.

Op de site weetwatjeeet.nl staat vanaf vandaag een Gifmeter waarop je precies kunt zien welke supermarkten de schoonste spullen in de schappen hebben liggen, welke groente- en fruitsoorten het meest vervuild zijn en welke landen het meeste landbouwgif gebruiken. Het zijn de resultaten van een onderzoek van de organisaties Mileudefensie en Natuur en Milieu.

Best wel nodig zo’n onderzoek, want hoewel groente en fruit steeds minder gif bevatten, zit het gifgehalte toch nog vaak boven internationaal vastgelegde normen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Toen ik Sheila hierover vertelde, zei zij dat ze nooit groente en fruit koopt dat uit Spanje komt. Misschien wel terecht, want hoewel de Spanjaarden de goede kant op gaan qua gif, gebruiken ze nog altijd meer dan hun Nederlandse collega’s. In 2008 waren de landen die de meeste vervuilde waar leverden Turkije, de Dominicaanse Republiek en India.

De meest vervuilde producten waren in 2008 onder andere aubergines, komkommers en druiven. Balen, want dat eet ik juist veel en graag. En dan wok ik die aubergines ook nog eens in olie wat volgens Reiger100 ongezond schijnt te zijn. Pff, eet je netjes 2 ons groente, krijg je nog allerlei foute stoffen binnen…

Let jij op het land van afkomst van groente en fruit of vermijd je producten waar vaak gifrestanten op zitten?

CC foto: Woordenaar