#Girlpower: 10 films waarin vrouwen een belangrijke en spraakmakende rol hebben

Internationale vrouwendag

Hey gurrrl hey! Het is vandaag Internationale Vrouwendag en dat betekent dat wij vrouwen vandaag extra in het zonnetje gezet mogen worden. En met die gedachte zetten wij 10 films op een rij met een belangrijke en spraakmakende vrouwelijke hoofdrol.

1. Legally Blonde

Hoe kan het ook anders, Legally Blonde hoort natuurlijk voor een volle honderd procent thuis in dit lijstje. De knappe Elle wordt gedumpt door haar vriendje omdat hij een slimme vriendin wil. Elle wil hem het tegendeel bewijzen en gaat rechten studeren aan de Harvard Law School, gaat het haar lukken om te slagen? We weten allemaal het antwoord 😉

2. Bridget Jones’ Diary

Dear diary… Wie heeft het Bridget Jones, Renée Zellweger, niet horen zeggen? In deze heerlijke romantische komedie begint Bridget met het bijhouden van een dagboek waarin ze al haar voornemens en geheimen in opschrijft. Werkelijk álle clichés komen hierin samen, heerlijk voor een avondje bankhangen toch? En na dit deel ben je nog niet uitgekeken, er zijn namelijk twee vervolgen.

3. Erin Brockovich

In dit verhaal, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, gaat Erin, gespeeld door de immer charmante Julia Roberts, een persoonlijke strijd aan met de Pacific Gas and Electric Company in Noord-Californië. Julia Roberts ontving een award voor beste vrouwelijke hoofdrol en de productie nam daarna nog ruim 25 andere prijzen in ontvangst.

4. The Devil Wears Prada

Andrea, Anna Hathaway, heeft moeite met het vinden van een eerste baan als journaliste. Uiteindelijk solliciteert ze bij het modetijdschrift Runway. Waar ze de tweede secretaresse wordt van hoofdredactrice Miranda, gespeeld door Meryl Streep. Het werk is niet gericht op journalistiek, allesbehalve, maar Andrea hoopt dat het deuren voor haar zal openen.

5. Bend It Like Beckham

Jess is een meisje. Jess is gek op voetbal. Papa en mama wil niet dat Jess voetbalt. Papa en mama wil dat Jess een keurige studie volgt, trouwt en kookt. Maar Jess trekt haar eigen plan. Ze gaat stiekem voetballen en blijkt een sterspeler. Jess zet door en laat haar ouders zien dat er niets is om voor te vrezen. Be like Jess.

6. The Hunger Games

Jennifer Lawrence als Katniss Everdeen, wie heeft haar niet gezien. We reizen mee naar het toekomstige land Panem (het huidige Noord-Amerika) waar ieder jaar in elk district een jongen en een meisje tussen de 12 en 18 jaar worden geselecteerd voor the Hunger Games. Het spel: je wint alleen als je de rest vermoord. Het volk wordt gedwongen om hier op grote beeldschermen naar te kijken.

7. Bird Box

Het eind van de wereld nadert, want een duistere ziekte houdt de wereld in zijn greep. Samen met haar kinderen vlucht Malorie, gespeeld door Sandra Bullock, via een verraderlijke rivier. Vanwege dodelijke onzichtbare krachten moeten ze hun weg geblindoekt vervolgen. Een single mom on the run, we houden ervan.

8. The Help

Abileen Clark is een 50-jarige Afro-Amerikaanse vrouw die als nanny in dienst is van een Westers welgesteld gezin. Het grootste gedeelte van haar leven heeft ze besteed met het verzorgen en opvoeden van blanke kinderen. Ze heeft onlangs haar eigen zoon verloren… Abileen werkt voor de familie Leefolt, maar brengt haar tijd vooral door met Mae Mobley.

9. Captain Marvel

Deze film is helaas nog niet te bewonderen, maar we willen je er graag kennis mee laten maken. Carol Danvers, Brie Larson, sluit zich aan bij een elite militair team met de naam ‘Starforce’ en laat haar leven op aarde achter. Maar het duurt niet lang voordat Carol besluit om terug naar de aarde te keren voor vragen over haar verleden waar ze een formidabele tegenstander tegenkomt.

10. Mulan

En dan nog een film voor het hele gezin. In Disney’s Mulan verkleed het hoofdpersonage zich als man om voor haar familie te strijden in het leger. Fun fact: in 2020 verschijnt er een liveaction versie van Mulan!

Beeld: iStock | Bron: Moviemeter.nl
Leigh (18) is gek op mode, muziek, documentaires over true crime, entertainment en natuurlijk schrijven. Maar goed dus dat ze bij VIVA is belandt om dat allemaal te combineren.