Groener op vakantie: zo doe je dat

groener reizen

Waar we vroeger nog ongegeneerd een vliegtuig pakten naar een droombestemming, voelen we ons steeds vaker schuldig als we voor een vervoersmiddel kiezen dat slecht is voor het milieu. Goed dus om wat tips te krijgen om groener te reizen.

 1. Kies voor dichterbij

  Hier kunnen we lang en kort over lullen. Maar als het milieu je echt aan het hart gaat en je groener wilt reizen, dan vlieg je niet meer de oceaan over voor een leuk tripje. Natuurlijk is wandelen of fietsen de schoonste manier om je voort te bewegen, maar overal waar je met de trein kunt komen telt ook. Je moet het er dus voor over hebben om misschien niet jouw nummer één land op je bucketlist een bezoekje te brengen.
  Daarbij duurt de reis om er te komen waarschijnlijk ook wat langer. Want of je nu met het vliegtuig gaat of met de trein, de tijd die je onderweg bent verschilt aanzienlijk. Máár, er zijn ook voordelen. Je hoeft niet in te checken en hebt geen rekening te houden met extra wachttijden op het vliegveld. Je kunt genieten van het mooie uitzicht vanuit de trein en doordat je langzaam het landschap ziet veranderen kom je niet ineens plompverloren op je bestemming aan. Dus zet een lekker muziekje op, zorg voor goed gezelschap en wat te snoepen en enjoy the ride.

  Ben je geen treinliefhebber? Kijk dan of je een trip met een catamaran of zeilboot kunt boeken. Zo doe je er ook wat langer over, maar -als je geen last hebt van zeeziekte – heb je wel een geweldige tocht!

 2. Back to nature

  Het beste voor de natuur is natuurlijk een tentje op een camping of glamping – mits je je daar netjes en milieubewust gedraagt. Zie je jezelf echt niet op een stukje grasveld? Kijk dan of je bijvoorbeeld in een eco-lodge kunt overnachten. Op deze site vind je de mooiste lodges wereldwijd, door National Geographic uitgekozen. Wees tijdens je verblijf je ook zo bewust mogelijk. Laat weten dat je je handdoeken meerdere dagen wilt gebruiken en doe de airco en het licht uit zodra je de kamer verlaat. 

 3. Kies bewust

  Zorg er tenslotte op vakantie voor dat je ook nadenkt over je activiteiten. Natuurlijk is het heel leuk om een eiland te bekijken met een scooter, maar je kunt ook mountainbikes huren of hiken. En kies voor snorkelen of suppen in plaats van achter een speedbootje te hangen. Kortom: genoeg te doen wat goed is voor jou, en het milieu.

Tip: Alles voor het klimaat: bij deze bedrijven krijg je meer vakantiedagen als je met de trein op vakantie gaat

Bron: HLN.be | Beeld: Unsplash
Marjolein woont in de stad (Amsterdam) maar hunkert naar de natuur. En als ze een tijdje door de duinen heeft gestruind, verlangt ze weer naar de stad met z'n knallende energie. Ze vindt de menselijke psyche rete-interessant en schrijft daarom graag op Viva over waarom we de dingen doen die we doen, waar we naar verlangen en hoe die grijze massa van ons werkt. Want eigenlijk zijn we maar gekke (en daarom interessante!) wezens.