Handig: een hitteplan voor de komende paar dagen

Deze week wordt het lekker surfen op de hittegolf, want het kwik kan tot bijna 40 graden stijgen. Tijd voor een hitteplan vanv hoog niveau. Wat dat precies inhoudt?

Hoge temperaturen zijn hartstikke leuk voor wanneer je aan het strand of zwembad ligt, maar voor iedereen die gewoon moet werken kan de hitte een echte boosdoener zijn. Concentratieproblemen, duizelingen, vermoeidheid, hoofdpijn, het zijn allemaal verschijnselen die de hitte met zich meebrengt. Maar ook ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht kunnen last krijgen van de hitte.

Daarom is er het Nationaal Hitteplan, met richtlijnen voor zorgverleners hoe ze om moeten gaan met warmte. Hierin staan tips voor het doorgeven van waarschuwingen en welke maatregelen er getroffen kunnen worden. Benieuwd wat jij kan doen tegen de hitte?

Met deze zeven tips hou jij je hoofd de komende dagen heerlijk koel.

De verwachte hoge temperaturen kunnen kwetsbare groepen zoals ouderen en kinderen zwaar vallen, en daarom is het van belang om extra alert te zijn. Hier moet je op letten:

1) Voldoende drinken

Blijf goed hydrateren om te voorkomen dat je uitdroogt met deze warmte.

2) Draag dunne kleding

Draag dunne kleding, die ademt en niet te warm is, maar die je lichaam wel bedekt en beschermt tegen de zon.

3) Gebruik zonnebrandcrème

Gebruik zonnebrandcrème en check zeker even de houdbaarheid. Smeer ook regelmatig; één keer per dag is echt niet genoeg.

4) Blijf zo veel mogelijk in de schaduw

Natuurlijk is het verleidelijk om even in de zon te gaan zitten om je kleurtje bij te werken! Maar met 30 graden is dat niet zo’n goed idee, zeker niet op het warmste moment van de dag. Zon dus met mate!

hittegolf

5) Beperk lichamelijke inspanning ’s middags tot een minimum

’s Middags zijn de temperaturen het hoogst. Probeer dan dus de schaduw op te zoeken en je niet te veel in te spannen om oververhitting te voorkomen. Ga dus zeker niet ’s middags nog even een stukje joggen!

6) Hou je woning koel

Probeer je woning koel te houden. Gebruik airco of als je die niet hebt, gebruik de zonwering of gordijnen om te voorkomen dat je huis te snel opwarmt. Als het ’s avonds afgekoeld is kan het misschien fijn zijn om de ramen even open te zetten, maar dat heeft alleen zin als het buiten koeler is dan binnen.

7) Hou de mensen om je heen in de gaten

Hou niet alleen een oogje op jezelf, maar ook op anderen. Let vooral op mensen in verzorgingstehuizen, kleine kinderen, mensen met overgewicht en chronisch zieken. Zij hebben sneller last van oververhitting of uitdroging.

Bron: Flair | Beeld: Giphy