Hanna Bervoets over verdriet, angst en woede

Hanna Bervoets (28) is journalist, columnist en schrijfster. Deze week komt haar roman Alles wat er was uit. De duizendpoot vertelt Viva over haar emoties.

Verdriet
“Ik heb buien. Vandaag vind ik mezelf prima en zit ik in een positieve vibe, maar morgen kan het zomaar omslaan en vind ik alles stom aan mezelf. Gelukkig zit ik in een vriendengroep die open over zulke dingen praat. Daardoor hoef ik niet lang in een verdrietige gedachte te blijven hangen. Het klinkt cru, maar ik vind het fijn om ook de misère van iemand anders te horen. Als vrienden zeggen dat ze zurig zijn of balen, lukt het me beter mijn eigen problemen te relativeren, en voel ik me een stuk beter. Waar maak ik me druk om, denk ik dan.”

Angst
“Grote veranderingen vind ik niet echt fijn. Daarom is mijn leven al een tijd hetzelfde. Ik vind dat prima. Daarentegen ben ik niet bang voor vernieuwing. Ik heb nu ook een nieuw boek geschreven. Hoewel ik het wel doodeng vind wat vrienden en recensenten van de roman gaan vinden. Als zij het niks vinden, trek ik me dat aan, omdat de kritiek dan over mij gaat. Er moet iemand zijn die zegt dat ik het goed heb gedaan, die bevestiging heb ik nodig.”

Woede
“In de liefde kan ik weleens jaloers zijn; jaloers is ook een soort woede. Het klinkt banaal, maar laatst wilde ik met iemand zoenen en zag hem er toen met een ander vandoor gaan. Dat voelt dan rot. Of als ik een bevriend stelletje bij de tramhalte een arm om elkaar heen zie slaan, kan ik soms wel even melancholisch kijken en denken: deed iemand dat maar bij mij. Maar thuis ben ik dat weer vergeten.

Het is tegenstrijdig, want ik vind het fijn om alleen te zijn. Om dingen zelf te bepalen. Daarom heb ik denk ik nooit een relatie gehad die langer dan drie maanden duurde. Ik vind het een groot offer om mijn onafhankelijkheid op te geven. Ik ben zo gewend dat er niet altijd iemand naast me zit, dat ik het best eng vind om een relatie aan te gaan. Het is een barrière. Dan denk ik: hoe moet dat? Niet dat ik het uit de weg ga. Ik sta ervoor open, maar dan moet het iemand zijn die ik écht leuk vind.”

Lees het volledige interview in Viva 05 die vanaf woensdag 23 januari in de winkels ligt.