Haren minder wassen: zo doe je dat zonder vette hairdo

haar minder wassen

Als er een tijd is om je haar minder te wassen, is het wel nu. Door de lockdown zien we zo’n beetje niemand en op je videocalls zie je heus niet of jouw lokken aan een wasbeurtje toe zijn. Toch willen we het natuurlijk wel een beetje fris houden. Hoe je dat doet? Nou, zo. 

Goed om te weten: iedere keer dat je je haar wast, stimuleer je de talgklieren op je hoofdhuid om olie aan te maken. Je houdt dus je eigen vette coupe in stand door het iedere dag te wassen. Denk je nu: ‘ja, lekker belangrijk, ik was het toch iedere dag’? (Dat dacht ik lang). Think again. Minder vaak je haar wassen zorgt uiteindelijk voor een vollere en gezonder uitziende haarbos én het scheelt je ’s ochtends veel tijd.

 • Soort shampoo

  Het allerbelangrijkste: let op de producten die je gebruikt om je haar schoon te krijgen. Gebruik natuurlijke shampoos en let vooral op de sulfaten en alcohol in producten. Die twee ingrediënten zijn funest voor het behouden van vetvrij haar voor een langere tijd. Shampoo bars zijn over het algemeen heel natuurlijk. Wel even wennen; want het schuimt minder lekker. Maar minder schuim betekent dus niet minder schoon.

 • Droogshampoo

  Het is de oplossing van de eeuw, droogshampoo. Kies dan bij voorbaat wel voor een natuurlijk product, anders krijg je hetzelfde probleem als hierboven beschreven. Een goede optie is bijvoorbeeld Day Two Dryshampoo of SMPL droogshampoo (extra leuk: gemaakt door twee Nederlandse vrouwen).

 • Producten

  En als je dan toch bezig bent met het vervangen van je haarproducten: check meteen even wat je verder allemaal gebruikt om jouw kapsel in model te brengen en ga ook daar voor natuurlijke producten. Haarmousse, haarspray en saltsprays; hoe meer je ervan gebruikt, hoe vetter het weer wordt.

 • Fake it till you make it

  Toch een vette coupe op dag twee of drie na het wassen? Ga in de weer met die natuurlijke droogshampoo en kies voor knotjes, haarbanden en haarspelden. Zo verberg je die lokken. Een muts lijkt een goede optie, maar doe dat alleen als het al vet is. Een muts kan bij schone lokken ook weer zorgen dat het sneller vet wordt.

 • Can’t touch this

  Moeilijk, maar écht nodig: raak je haar minder aan. Ongemerkt zitten we per dag toch behoorlijk aan die bos op ons hoofd. Zo maak je het steeds ietsjes vetter, en dat willen we natuurlijk niet.

 • Bouw het af

  Van nul naar honderd in drie seconden is wat te hoog gegrepen als het hierom gaat. Bouw het rustig af en je zult zien dat je haar eraan went. Dus: was je het nu iedere dag? Doe dan eerst eens een dag ertussen.

 • Water

  Bonustippie: sinds ik de rode lokken heb, maak ik het op de shampoovrije dagen wel gewoon nat met water. Voelt voor mij toch frisser dan helemaal niet en werkt prima!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bron: &C, iStock
Selien (27) woont in Kortenhoef, een klein dorpje nabij 't Gooi, met haar vriend en hun Roemeense hond Bimmer. Verwondert zich dagelijks over duizend en één dingen, valt regelmatig over haar eigen voeten en beoefent (zonder enig sportief talent) alle mogelijke sporten om in shape te blijven, maar laat chocola nooit staan. Voor freelance avonturen volg je haar via Instagram op @selienkoster