Harvey Weinstein veroordeeld tot 23 jaar cel voor verkrachting

harvey weinstein

Harvey Weinstein (67) heeft woensdag 23 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen voor verkrachting en aanranding. De filmproducent kon maximaal 29 jaar celstraf krijgen, nadat een jury hem in februari schuldig bevond aan twee van de vijf aanklachten.

Rechter James Burke, die het proces tegen Weinstein voorzat, sprak de strafmaat uit in aanwezigheid van de filmproducent.

Weinstein werd eerder door de jury schuldig bevonden aan aanranding en verkrachting in de derde graad (seks met een persoon zonder zijn of haar instemming, maar niet op gewelddadige wijze of onderdeel van een bewust patroon). Hij werd vrijgesproken van aanranding met roofzuchtig motief en verkrachting in de eerste graad.

Actrice Jessica Mann en productieassistent Miriam Haley mochten voor het vonnis werd uitgesproken nog eenmaal het woord nemen. Haley vertelde dat zij “emotioneel is beschadigd” door Weinstein.

“Het heeft diepe littekens bij me achtergelaten. Zowel mentaal als emotioneel”, zegt de productieassistent volgens Variety. “Hij heeft niet alleen mijn waardigheidsgevoel als mens en vrouw afgenomen, maar het heeft ook mijn zelfvertrouwen verwoest.”

Weinstein vindt dat #metoo-beweging ‘te ver gaat’

Volgens Variety had Weinstein, die werd binnengereden in een rolstoel, gedurende hun betoog een uitdrukking van “verbijsterd ongeloof” op zijn gezicht.

De filmproducent, die ook het woord mocht nemen, zegt “diep berouw” te hebben maar maakt niet concreet waarover hij zijn spijt betuigt.

Hij zegt dat de #metoo-beweging “te ver gaat”. “Ik ben verward”, zegt Weinstein. Hij vindt dat mannen door de beweging “in de war zijn” en dat ze niet meer weten wat wel en wat niet mag.

Vrijdag stuurde de hoofdaanklager in de rechtszaak tegen Weinstein een brief aan de rechter. Joan Illuzzi-Orbon drong bij Burke aan op “een strafmaat die recht doet aan de ernst van de misdrijven, het totaal gebrek aan spijt van Weinstein voor het leed dat hij heeft veroorzaakt en de noodzaak om hem en anderen af te doen zien van toekomstige misdrijven.”