Hè hè: ook Ecuador gaat homohuwelijk toestaan

regenboogvlag

Hoewel we het ons in Nederland nauwelijks kunnen voorstellen, zijn er veel landen waar mensen van hetzelfde geslacht niet mogen trouwen. Gelukkig kan er sinds vandaag weer een land van dat lijstje afgestreept worden, want Ecuador is overstag gegaan. Het hoogste rechtsorgaan in het Zuid-Amerikaanse land heeft het homohuwelijk goedgekeurd.

Dat heeft het hoogste gerechtshof van Ecuador vandaag bepaald. Het traditioneel katholieke en conservatieve land is na Brazilië, Argentinië en Colombia het vierde Zuid-Amerikaanse land dat het homohuwelijk erkent.

Lees ook: VIVA vaart dit jaar mee met de Canal Pride

Reden voor een feestje

Direct na het besluit gingen homoseksuelen en mensenrechtenactivisten in de hoofdstad Quito en de havenstad Guayaquil de straat op om het te vieren. Zij zwaaiden onder meer met regenboogvlaggen.

Nipte meerderheid

Een ruime meerderheid was er niet: in het hof waren vijf stemmen vóór en vier stemmen tegen. Hoe dan ook: de uitspraak van het hof is bindend. Dat houdt in dat de Ecuadoraanse autoriteiten nu verplicht zijn om de wet aan te passen.

Lees ook: Revolutionair: Cuba gaat homohuwelijk toestaan

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.