Het levend gevilde bontkraagje

Bont is hip. En het moet echt zijn ook. Levend gevild? Ach, voor vlees worden toch ook dieren vermoord? Er zijn dingen die me sprakeloos en in verwarring achterlaten. Dit is zoiets.

De statuskraag
Na het lezen van het artikel ‘Een bontkraag is een statuskraag’ gisteren in De Volkskrant (helaas alleen tegen betaling online te bekijken) vond ik dat ik eraan moest geloven. Zelf het filmpje bekijken waarin wasbeerhonden levend gevild worden. Dat is voor iemand die 101 Dalmatiërs al een zielige film vind een dapper streven. Het is me ook niet gelukt. Op het moment dat ik dit schrijf heb ik net tachtig seconden (van de in totaal zes minuten) en ontelbaar veel kokhalsneigingen achter de rug. Ik ben niet alleen misselijk, ik ben verbijsterd. Door zoveel wreedheid.

Bink en babe
Waar dit over gaat? Over mode. Over bont. Over jongeren die met stoere glimmende jacks van het merk Nichelson de bink en babe uithangen. Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord, Nichelson, daarvoor kom ik te weinig op hangplekken en schoolpleinen. Ik ben zelfs zo naïef om te denken dat ieder bontkraagje nep is. Niet dat ik zo’n dierenactiviste ben, ik ben een doodgewone dierenliefhebber. En als kind van de jaren zeventig ben ik opgegroeid met de wetenschap dat echt bont gewoon not done is. Punt. De nieuwste trend is echt bont. Vachtjes, voor een paar euro uit China.

Tegenspartelen
Het meest verbouwereeerd ben ik misschien wel omdat de dragers van de jassen weten dat de kraag waar ze zich in verschuilen van echt bont is en dat ze toegeven hetzelfde filmpje als ik te hebben gezien op Youtube. Waarschijnlijk zelfs de volle zes minuten. Ik haakte af toen ik – sorry, minder beeldend kan ik het niet maken – de huid van een wasbeer afgestroopt zag worden en het beest opeens zag tegenspartelen. Het leefde nog. Het leefde gewoon nog!  Als je een fashion statement wilt maken haal je daar blijkbaar je hippe schouders over op. Bont dragen is namelijk net zoiets als vlees eten, zegt een zekere Fatima in het artikel. ‘Daarvoor worden ook dieren vermoord.’

Sprakeloos
Nichelson, de fabrikant van de jassen, wil ‘in verband met concurrentie’ niet zeggen welk bont er voor de kragen van de jassen wordt gebruikt. Wat ze wel kwijt willen is dat de hele cast van Oh Oh Cherso in leuke jacks gehesen wordt. Met de geheimzinnige bontkraagjes.
Ik ben sprakeloos.

Op Youtube zijn meerdere filmpjes te vinden waarin de wrede werkwijze in China te vinden is. Je moet er achttien jaar of ouder voor zijn en zoals gezegd, het zijn schokkende beelden. In ieder geval voor mij…

CC foto: molajen