Het nieuwe vloeken en schelden

Beste dratsen, drengels en cocosmakronen, knurdels, knurften en kwezels. Dit is geen poging om nieuwe figuranten voor Harry Potter te verzinnen, dit is retroschelden.

Addergebroed, ik ken geen mooier scheldwoord
Het is de moeite van het proberen waard om Oud-Hollands vloeken hip te maken.  Dus downloadde ik gretig de lijst met nieuwe scheldwoorden op hetnieuwevloeken.nl. Daar staan mooie woorden op. Echt mooie woorden. Zoals addergebroed, apenkop, builenkop en kakhiel. Er zijn veel situaties te bedenken waarin je het woord addergebroed en builenkop kunt gebruiken. Je kijkt Opsporing Verzocht en ziet een stel kwajongens (ook een retroscheldwoord) een bank beroven en kunt puffend en steunend zeggen: ‘Addergebroed is het, geteisem, gespuis, tuig van de richel, wat denkt dat stelletje builenkoppen nou?’

Als alternatief voor het woord kanker: prima!
Als ik zulke teksten hardop uitspreek wil ik er bijna een pijp bij aansteken en driftig de tabak aanstampen. Addergebroed, ook niet erg sympathiek, maar altijd beter dan het woord kanker als bijvoeglijk naamwoord te gebruiken om rottigheid te beklemtonen. Er is blijkbaar een boel rottigheid. Je kunt een scheidsrechter die een belabberde wedstrijd fluit ook uitschelden voor luizenbol, pierenpamper of schobbejak. Het lijkt me wel wat, een heel vak brommende baggermuilen (ook een retroscheldwoord) in een vol voetbalstadion ‘hi-ha-heikneuter’ te horen scanderen.

“Laat die knurdel lekker met die schele kakketoe”
Tot zover dacht ik: ja, dat Oud Hollands schelden heeft wel wat. Goed idee zo’n site. Het is niet zo ruw, milder, het is glimlachwaardig.  De wereld van schelmen en schavuiten, slampampers en serpenten.  Maar toen stelde ik me de volgende dialoog voor, ergens op een bankstel bij iemand met een gebroken hart.
“Wááát? Deksels! Met die lichtekooi, die lellebel, dat loeder?”
“Ja, die tuthola, dat ontzettende galgoog. De Judas!”
“Ben je niet ontzettend boos op die knurft van een kwezel van je? Wat een Janjurk is het toch.”
“Ik ben blij dat ik van Jankebal af ben, diep in mijn hart wist ik wel dat het een knijter van een knurdel was. Laat hem lekker met die schele kakketoe.”

Ja, dacht ik, dat kan prima dat Oud Hollands schelden. “Wat een lul” is maar een arm repertoire in sommige gevallen.

CC foto: 1080p.