Het OM heeft gesproken: Willem Holleeder krijgt levenslange gevangenisstraf

willem-holleeder-levenslang

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag een levenslange gevangenisstraf tegen Willem Holleeder geëist. Volgens het OM is Holleeder schuldig aan de moorden op Cor van Hout, Willem Endstra, John Mieremet, Kees Houtman en Thomas van der Bijl.

Moordorganisatie

Volgens justitie stuurde Holleeder de moordorganisatie aan met de criminelen Dino Soerel en Stanley Hillis. Soerel is in een eerder stadium veroordeeld tot levenslang voor onder meer de liquidatie van Houtman en Van der Bijl. Hillis is in 2011 geliquideerd.

Ontkennen

Holleeder heeft alle beschuldigingen ontkend. Hij hoorde de strafeis schijnbaar onbewogen aan. Hij zag de eis aankomen, zeggen zijn advocaten. Volgens de aanklagers heeft Holleeder zich tijdens het proces gepresenteerd als ‘een gezellige, joviale jongen, met wie het goed toeven is. Maar hoe anders is het beeld dat uit het dossier opdoemt: niet dat van een gezellige jongen, maar van een dwingeland, die volledig zijn zelfbeheersing verliest als hij de zaken niet naar zijn hand kan zetten’.

‘Een spoor van ellende, verdriet en ontreddering’

De aanklagers stelden dat Holleeder zijn leven lang ‘een spoor van ellende, verdriet en ontreddering heeft achtergelaten’. Dat hij zegt dat hij naar de bovenwereld wilde, is volgens hen slechts schijn: ‘Hoewel hij dweepte met personen uit de bovenwereld, werd hij slechts gedreven door een niet aflatende honger naar geld.’

Volgens de officieren van justitie moet zijn straf recht doen aan het leed van de nabestaanden en duidelijk maken dat de maatschappij ‘geen genoegen neemt’ met personen zoals hij. Ook mag het niet gebeuren dat hij ‘ooit nog in de gelegenheid is zijn praktijken voort te zetten’.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: Story | Beeld: ANP
Lisa woont in Limburg, maar is stiekem een echte Brabantse. Ze houdt van gekke trends en haar guilty pleasure is foute, Nederlandstalige muziek. Een grote droom is dan ook om een keer naar de Toppers te gaan, maar tot die tijd moet ze het doen met haar slechte afspeellijst op Spotify. Voor VIVA schrijft ze over het laatste nieuws op het gebied van entertainment, series, reizen, seks, films en boeken.