Het is vandaag World Sleep Day: 7 weetjes over slapen

Vandaag is het World Sleep Day en dat betekent dat we officieel jaloers kunnen zijn op België. Bij onze buurtjes is deze dag namelijk een heerlijke ‘uitslaapdag’. Hoewel we dat ook wel graag zouden willen, blijkt uitslapen helemaal niet zo goed voor je te zijn. Dat, en nog zes andere weetjes over slapen, zette VIVA voor je op een rij!

  1. Het perfecte tijdstip om je bed in te kruipen is om 22.00 uur. Slaapexpert Shawn Stevenson beweert dat je het beste vroeg kunt gaan slapen en er ook vroeg weer uit kunt gaan, rond 6.00 uur in de ochtend. Met zo’n slaappatroon zou je niet alleen volledig uitgerust zijn, ook je huid en haar gaan er beter uitzien. Het proberen waard!
  2. Wie meer dan acht uur per nacht slaapt, heeft dubbel zoveel kans op een beroerte als de gemiddelde slaper. Dat blijkt uit een onderzoek door wetenschappers van de universiteit van Cambridge. Te lang in je bed liggen ronken is dus een slecht idee…
  3. Wallen of donkere kringen onder je ogen komen niet per se door slaapgebrek. Het zit in je genen! De huid onder onze ogen is namelijk erg dun en bedekt spieren, vetweefsel en bloedvaatjes. Donkere kringen zijn het resultaat van licht dat weerkaatst wordt van de bloedvaatjes. Hoe donkerder de kringen onder je ogen zijn heeft dus vooral te maken met je huidskleur en huiddikte, in plaats van met de weinig slaap.
  4. Elk verloren uur slaap van de acht benodigde uren zorgt, volgens een studie van het Centrum van Slaaponderzoek van de Loughborough Universiteit, voor het verlies van ongeveer 1 IQ punt. Kun je nagaan wat een weekend doorhalen voor je brein doet…
  5. Goed om te weten: een dutje doen is helemaal niet verkeerd! “Als je elke dag maar een paar minuten je ogen dichtdoet, zal dat je helpen een beter geheugen te ontwikkelen, alerter te worden, een snellere reactietijd te ontwikkelen en productiever te worden,” zegt Richard Wiseman, schrijver van het boek Nachtrust.
  6. Wil je lekker slapen maar ook ’s avonds genieten van een (gezonde) snack? Kies voor noten, kalkoen, sojabonen of pompoenpitten, die bevatten tryptofaan, een natuurlijk slaapmiddel. Deze snacks zijn daardoor zeer rustgevend!
  7. Te weinig uren slaap beïnvloedt de wijze waarop je lichaam voedsel verwerkt. Op lange termijn kan dit zelf tot extra kilo’s leiden, en dat is wel het láátste wat we willen…

Slaap lekker!

Beeld: iStock