Wow: high school photoshopt alle decolletés weg uit jaarboekfoto’s

decolletés

Je kunt het je vast nog wel herinneren: dat moment waarop de schoolfoto’s werden gemaakt. Je trok je beste outfit uit de kast en zorgde ervoor dat je make-up on fleek was. Een beetje decolleté moet kunnen, heb je misschien ook nog wel gedacht. Moet zeker kunnen, maar deze school dacht daar anders over. De school heeft alle decolletés namelijk uit het jaarboek gehaald met behulp van wat (vreselijk slechte) photoshop-skills. Say what? 

De nieuwsreporter Ben Ryan deelde zijn mening hierover op Twitter.

Nee tegen decolletés

Het is duidelijk dat de school in Florida ‘nee’ zegt tegen ook maar een klein beetje decolleté. De studenten en ouders laten weten dat er minstens 60 foto’s op deze manier zijn bewerkt. Dat is nogal overdreven gezien geen een van de meisjes écht diep uitgesneden topjes dragen. En ook al deden ze dat wel: het is hun eigen keus.

Een student van de school, Zoe Iannone, vertelt aan Action News Jax dat ze zich zelfverzekerd voelde in de outfit die ze droeg, die ook nog eens binnen de dresscode van de school viel. Van die zelfverzekerdheid was nog vrij weinig over toen ze de daadwerkelijke foto zag. ‘Toen ik de foto zag, voelde ik me geseksualiseerd. Alsof dat het enige was waar de school zich druk om maakte.’

Bodyshaming

Het lijkt erop dat de school helemaal niet heeft nagedacht over de gevolgen van het wegwerken van decolletés. Blijkbaar vond de school de zogenaamde dresscode belangrijker. Adrian Bartlett, de moeder van een 15-jarige studente, vertelt aan the Times: ‘De school heeft vreselijk gefaald bij het beschermen van de mentale gezondheid van onze kinderen door ze te bodyshamen.’ Ze vertelt verder: ‘Het geeft onze kinderen het gevoel dat ze hun lichamen moeten bedekken, dat ze zich hiervoor moeten schamen. Het was voor alle meiden vernederend.’

Reactie van de school

Inmiddels heeft de school zelf ook gereageerd. ‘De procedure van Bartram Trail High School was dat er geen foto’s van studenten in het jaarboek komen die niet aan de eisen van de school voldeden. Om ervoor te zorgen dat wel iedereen in het jaarboek zou komen te staan, hebben we het op deze manier opgelost.’ Ook biedt de school een terugbetaling aan van het jaarboek, à 100 dollar. Wel zeggen ze de feedback mee te nemen voor volgend jaar, maar het is natuurlijk nog maar de vraag of dat daadwerkelijk gaat gebeuren.

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: The Guardian | Beeld: Getty Images
Viva's Avalon (29), woonde een jaar in Valencia om de Spaanse taal te leren, maar leerde hier vooral de Spaanse menukaart én de wijnen kennen. Inmiddels is ze weer terug in Amsterdam met hondje Sjaakie waarmee ze graag door het park of bos wandelt. Eenmaal thuis is ze vooral bezig met haar kamerplanten in leven houden of koken voor vrienden. Volg haar avonturen op IG: @avalon_b.